luni, 20 iunie 2016

Documentarul animat e pe val

Festivalul de film de la La Rochelle propune anul acesta un program special  destinat « documentarului animat ».

Filmele incluse in program sunt cat se poate de diverse in tehnicile de realizare folosite, in gradul de « veridicitate/transpunere a unui fapt din realitatea imediata », in durata ori in ceea ce-si propun ele (educativ sau nu, evocand un fapt istoric, narand parcursul unui personaj mai mult sau mai putin anonim, autobiografic si curativ, daca ma gandesc la filmele semnate de Signe Baumane si de Rithy Panh). Mai este apoi si animatia, care inghite stop motion cu figuri din plastilina sau din lut, papusi, colaje animate si eternul desen, fragmente de animatie numerica si insertii de pelicula de arhiva.

 
In subsidiar deci intrebari de felul : ce este documentarul in acest context multidirectional la nivel de subiecte si atitudini ? Cum se prezinta realitatea, interioara si exterioara, atunci cand este chestionata prin tehnici atat de diverse si de vivace ? De ce animatia ca optiune pentru filmul documentar ?

Cinci din filmele de mai jos au fost incluse in programele Animest din anii trecuti, tare mi-ar place sa vad in acelasi cadru si filmul lui Rithy Panh si de ce nu un program special despre documentarul animat ?

Iata continutul programului despre care vorbeam :
L’Ami y’a bon (2004, scurt metraj) Rachid Bouchareb
Persepolis(2007) Marjane Satrapi
Valse avec Bachir (2008) Ari Folman
Le voyage de Monsieur Crulic (2011) Anca Damian
The Missing Picture / L'image manquante (2013) Rithy Panh
Le C.O.D. et le coquelicot (2013, scurt metraj) Jeanne Paturie, Cécile Rousset
Rocks in My Pockets (2014) Signe Baumane
La Montagne magique (2015) Anca Damian
La sociologue et l’ourson (2015) Etienne Chaillou, Mathias Théry

La acestea se adauga patru scurtmetraje semnate de studenti ai Emca Angoulême si CREADOC Angoulême - Université de Poitiers

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu