sâmbătă, 11 septembrie 2010

Cate ceva despre” Noaptea Albă a Filmului Românesc”

Cand? Pe 17 septembrie cand se anunta lunga noapte a filmului romanesc intre orele 18.00- 02.00
Unde? In Bucuresti in 9 locatii de proiectie (Piata George Enescu, Uranus 144, Terasa Clubului Fabrica, Noul Cinematograf al Regizorului Roman (MTR), MTR Open Air, Cinema Patria, Cinema Studio, Sala Elvira Popescu, Cinema Eforie)


Despre ce este vorba? Despre cred primul  maraton al productiilor autohtone de cinema, in cadrul primei editii a evenimentului Noaptea Alba a Filmului Romanesc care propune publicului ocazia de a vedea in nocturna si pe gratis in limita locurilor disponibile filme romanesti mai vechi si mai noi de toate genurile.
Am auzit deja despre “Noaptea Alba a Muzeelor  sau “Noaptea Alba a Galeriilor” asa ca de ce nu si “Noaptea Alba a Filmului Romanesc”? Este vorba de 30 de productii autohtone programate astfel.:
La MTR, programul special de proiectii “Maestrii”, cu  titluri intrate în patrimoniul cinematografiei romanesti: Valurile Dunarii (Liviu Ciulei), Secvente (Alexandru Tatos), O vară de neuitat (Lucian Pintilie) sau Nunta de Piatra (Mircea Veroiu, Dan Pita).

La cinema Patria va fi proiectata o selectie a primelor filme de lung metraj ale unor regizori intrati in “Noul Val” romanesc: Marfa si banii (Cristi Puiu), A fost sau n-a fost? (Corneliu Porumboiu).
Atentie! La MTR si Patria este programata cea mai recenta premiera de film romanesc, Marti, dupa Craciun (Radu Muntean).

La Club Fabrica, este programat un ”maraton” de scurt-metraje deja recompensate la  festivaluri internationale de film: Colivia (Adrian Sitaru) Nunta lui Oli (Tudor Cristian Jurgiu), sau Oxigen (Adina Pintilie).
La open air din Piata George Enescu va fi difuzata  avanpremiera la comedia Nuntă în Basarabia (Napoleon Helmis).

Tot cu aceasta ocazie va fi prezentat si difuzat  in premiera absoluta ultimul film al regizorului Radu Gabrea, Manusile rosii.
Mi-a placut declaratia Romanei Sarbu, coordonatorul proiectului, desi nu cred ca filmul romanesc va atrage in masa publicul la un astfel de eveniment:
Speram sa trezim atat interesul spectatorului care e tot mai dornic sa vada film romanesc, dar si a celui care poate experimenta caracterul specific al acestui tip de eveniment (filme diferite in locatii diferite), renuntand poate la obiceiul de a viziona filmul romanesc acasa, pe computer, urmare a unui download ilegal de pe internet.
Comunicatul de presa din care am aflat cele de mai sus, precum si programul complet al filmelor este disponibil pe site-ul www.tiff.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu