duminică, 5 august 2012

Festivalul de pe nisip “Anonimul” (6-12 august)







Este probabil singurul nostru festival cu vechime care se incapataneaza sa activeze in luna august, moment de pauza absoluta in parcursul festivalier de cinema. I se ofera astfel spectatorului curios, care altfel se simte obligat sa se refugieze in multiplex unde numai obisnuitele filme de vacanta ruleaza de zor, optiunea de a-si lua o minivacanta “de anonim” in Delta la Sfantu Gheorghe.
Iata un motiv pentru care respect acest festival. Al doilea motiv ar fi prezenta unei subsectiuni de animatie, atitudine rara si intotdeauna binevenita (poate asa va intelege spectatorul obisnuit ca animatia nu este sinonima cu productiile pentru copii). Al treilea motiv ar fi proiectiile in nocturna cu intrare libera.


Cea de-a noua editie a festivalului “Anonimul” se deschide deci in 6 august cu “The Door” filmul lui István Szabó, iar in 7 august Seara Filmului Romanesc este inaugurata cu proiectia speciala a filmului semnat de Tudor Giurgiu, “Despre oameni si melci”. Festivalul se inchide cu proiectia peliculei “Albert Nobbs” (2011) in regia lui Rodrigo Garcia.
Sectiunea competitie lungmetraj propune 7 titluri selectate ca de obicei de catre Ludmila Cvikova,trebuie spus ca toate peliculele din competitie au fost selectionate deja sau detin deja premii la festivaluri importante de cinema.

Recomand celor care nu au vazut inca lungmetrajul lui Radu Jude, “Toata lumea din familia noastra” (2012) sa-si rezerve timp pentru aceasta pelicula. Interesante sunt si “Alpeis/Alps” (2011) de Yorgos Lanthimos si lungmetrajul semnat de Frédéric Louf “J’aime regarder les filles”. Un alt titlu care ar fi figurat pe carnetelul meu de musaidevazut este “La pirogue” de Moussa Touré, asta ca sa nu spun ca in linii mari toata selectia de lungmetraj ar trebui vazuta de cei care vor merge la festival.

Competitia de scurtmetraj este cea mai stransa, cu numai 30 de scurtmetraje de fictiune si respectiv 20 de scurtmetraje de animatie din cele 300 de titluri care s-au inscris in festival. Eu una n-as subestima-o daca m-as afla in Delta in aceasta perioada, competitiile de acest gen colcaie de talente pe cale de afirmare.

Aici curiosii pot gasi programul festivalului,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu