luni, 6 august 2012

“Luna plina”, primul festival de cinema horror si fantastic din Romania aflat la prima editie

Poarta frumosul nume de Luna plina si se afla la sa prima editie. Are loc in perioada 16-19 august in localitatea Biertan din judetul Sibiu intr-o atmosfera parca scoasa din alta lume, mai ales pentru obisnuitii cutiilor din beton urbane. Este primul festival de cinema horror si fantastic din Romania si a ales sa se inaugureze intr-o perioada destul de dificila pentru orice manifestare cinematografica de gen. Era sa uit, este patronat de confratele sau mult mai mare, TIFF Transilvania Film Festival. Ii dorim deci nou aparutului festival viata lunga cu editii multe si programe interesante.

Oanaantipa


"Luna plina" aliniaza anul acesta la start 20 de scurtmetraje de genuri diferite. Din toate aceste titluri nu-l recunosc decat pe "Decapoda Shock" in regia lui Javier Chillon,  preferatul meu din sectiunea "Umbre" de la editia TIFF de anul acesta.
port


La capitolul lungmetraje stam altfel: spectatorii vor putea urmari 25 de pelicule de lungmetraj. In primul rand, aniversarea a 30 de ani de la premiera unuia dintre cele mai complete filme horror din cinema, "The Thing" in regia lui John Carpenter este sarbatorita de "Luna plina" cu o proiectie speciala de aducere aminte. Probabil ca, acum, la atatia ani de la premiera nu scorul bun de box office ar interesa spectatorul care abia face cunostinta cu el, ci munca impresionanta cu o echipa extrem de creativa pentru realizarea efectelor speciale. Rezultatul nu se compara cu ceea ce a urmat dupa "The Thing". Ar fi fost deci interesant ca proiectia in aer liber a filmului sa fie insotita de un making of al peliculei semnate de Carpenter, de niscai explicatii care sa incadreze cumva caracterul aparte al acestui film.

Filmland Empire


Nostalgicii se vor bucura, ultimul titlu de referinta inclus in program este proiectia speciala "The Rocky Horror Picture Show", muzicalul acela trash semnat de Jim Sharman in 1975, atat de iubit de-o generatie permeabila la farmecul filmului de serie B. Versiunea care va rula in festival este una restaurata digital. Iata un musaidevazut.

Alaturi de peliculele de referinta mai sus mentionate, festivalul urmeaza sa includa in programsi cateva exemple de parodie horror. “Attack the Block” de exemplu, semnat de actorul comic Joe Cormish devenit, iacata, regizor. Toate cliseele filmului de gen “alien attack” sunt rasucite intr-o comedie energica cu happy end. Este nevoie si de astfel de fantezii comice cu aer SF inrtr-un festival. In acelasi gen, dar operand o echilibristica mai complexa intre comedie sumbra si horror, mult mai recomandabil se prezinta filmul lui Boris Rodriguez, "Eddie - The Sleepwalking Cannibal" (2012). 

Se spune ca si "Rammbock" (2011) va fi invocat de "Luna plina". Filmul lui Marvin Kren este (cred) primul film german cu zombies,un horror movie de serie B desavarsit care reia si nu reia arsenalul rohmerian si-i ofera oarescare rotunjimi psihologice. Cum programul nu este inca afisat in intregime pe site, ramane de vazut daca asa va fi.


Cum horror-ul este si el alcatuit din bisericute relativ distincte, s-or fi gandit organizatorii si la admiratorii stilului gore de vreme ce in aceleasi susoteli inca neconfirmate de website-ul festivalului este mentionata si pelicula "The Dead" (2010). Howard and Jonathan Ford prezinta un alt film cu zombies, dar cu accente apocaliptice, in care eroii au de infruntat in egala masura un ambient necrutator si valuri valuri de corpuri moarte si violente, corectati-ma daca nu-i un " survival ".

O pelicula mult mai in ton cu atmosfera festivalului dar si mai cuminte, ar fi "Kill List" (2011) al doilea film semnat de Ben Wheatley, un mister cu aer de psihodrama si ramificatii mistice daca nu religioase.


Thrill-ul vor spune unii este o afacere de atmosfera, daca e bine facut merita toti banii si toata admiratia. "Luna plina" il declina in varii tonuri, as semnala doar "The Tunnel" (Carlos Medesma, 2011), o reluare a miturilor metropolitane ambalate in destul mister si scene claustrofobe. Pe langa acesta, alte cateva titluri numai bune de descoperit. vor fi aliniate in program, dar ma opresc aici, nu vreau sa va stric surpriza, voua, celor care veti merge la festival.

Wiki

Ma vad cumva obligata sa includ in acest anunt si proiectia-concert a filmului "Nosferatu, eine Symphonie des Grauens" bijuteria semnata de F.W. Murnau in 1922 va fi de data aceasta asezonata live de cvartetul Einuiea. Pana in prezent nicio experienta de acest gen nu a reusit sa-mi darame convingerea ca filmul nu a fost si nu este un pretext pentru aranjamente muzicale. Se pare insa ca astfel de experienta este foarte la moda de vreun an si ceva incoace, asa incat o puteti gasi prezenta si la Biertan.

Programul festivalului urmeaza sa fie de gasit aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu