joi, 3 ianuarie 2013

Cinemateca debuteaza frumos in 2013

Ma declar foarte placut surprinsa de repetatele tentative ale Cinematecii de a iesi din starea de letargie care o cuprinde din cand in cand; la urma urmei, din filmele aflate in arhiva se pot improviza programe tematice noi, mult mai interesante decat aniversarile nasterilor si mortilor regizorilor mai mult sau mai putin consacrati. Ca dovada, "Cinematografia spectrala", programul cu care Cinemateca isi propune sa inaugureze noul an si care isi propune analiza semiologiei culorii in trei pelicule enorme.


Imi permit sa citez motivatia care l-a facut pe programator sa adune laolalta aceste trei mega-filme (informatia poate fi gasita pe pagina Facebook a Cinematecii):

Acest program ii este dedicat culorii ca sistem de semne. Sistemele respective pot fi ritmice sau fluente, excesive sau subtile, gratie selectiei de filme foarte variate. In fiecare dintre aceste filme, alegerea culorilor este un aspect esential al limbajului vizual si totodata un element indispensabil al naratiunii cinematografice.
In NARCISA NEAGRA, pictura lui Vermeer a constituit o sursa de inspiratie pentru eclerajul si paleta cromatica utilizate de catre Powell si Pressburger. In SENSO, Visconti a folosit mestesugit culoarea cu intentia de a accentua o serie de stari si atitudini. Iar in CU VOIA CERULUI, paleta cromatica exagerata la care recurge Sirk este menita sa reflecte gandurile protagonistilor sai.
Asadar iata ce puteti vedea:

Black Narcissus (1947) de Michael Powell, Emeric Pressburger 

Vineri, 4 ianuarie, ora 19:00
Sambata, 5 ianuarie, ora 17:00
 


Senso (1954) de Luchino Visconti 

Sambata, 5 ianuarie, ora 19:00
Duminica, 6 ianuarie, ora 17:00   
 

All That Heaven Allows (1955) de Douglas Sirk   

Marti, 8 ianuarie, ora 19:00
Vineri, 11 ianuarie, ora 16:00  
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu