miercuri, 28 noiembrie 2007

Fellini despre Fellini - Convorbiri despre cinema cu Giovanni Grazzini


Iata, "Biblioteca de film" scoate, in traducerea Adrianei Fianu, editia a doua a acestui mega interviu si portret al regizorului, la virsta de 64 de ani deja la data conceperii proiectului lui Grazzini (prima editie a aparut deja la Editura Meridiane in 1992). Inca de la primele pagini Fellini se intreaba retoric "Ce sens are un ritual arhibanal de intrebari si raspunsuri?" apoi isi avertizeaza conlocutorul:

"vei vedea ca interviul acesta va fi un supliciu... Vor fi nenumarate intrebari la care nu voi raspunde, altele de la care ma voi fofila cu povestioare obisnuite mai mult sau mai putin inventate: cind vei sfirsi de adunat materialul cartii, o sa vreau sa revad totul, sa corectez, sa impiedic publicarea, sa sterg intrebari si raspunsuri, o sa incerc sa rescriu totul...
Autorul nu doreste sa traga deja concluziile unei indelungi vieti dedicate filmului si numai filmului, nu doreste sa se intelegeaga pe sine insusi si nici sa fie inteles in sensul unei rationalizari a propriei sale vieti, iar singurul adevar este comunicabil in si prin filmele sale, dupa cum afirma el insusi.

Sa spunem ca Giovanni Grazzini a stiut totusi sa-l asculte astfel pe Fellini incit acesta sa lase rezervele la o parte si sa se lase in voia povestirii: copilaria, tineretea, iubirea pentru Roma, viata de cineast, amintirile cele mai diverse amestecate laolalta cu consideratii privitoare la statutul operei cinematografice, la ce inseamna o "adaptare a unei carti la cinema". Portretele celor pe care i-a cunoscut sint savuroase si par descriptiile unor desene mai mult sau mai putin comice ale caror contururi sint deja indulcite de patina timpului.
Recomand lectura acestei carti chiar si celor care nu au facut o pasiune nebuna nebuna pentru Federico Fellini. Incercati, o sa va placa...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu