miercuri, 12 decembrie 2007

Filmul mut nu moare si nici nu se preda

Lobster Films

Serge Bromberg nu este un necunoscut in lumea amatorilor si colectionarilor de filme rare. In primul rind, au trecut 15 ani de cind acest domn a lansat proiectul “Retour de Flamme”, un spectacol de tip cinema-concert in care sint proiectate filme mute rare si foarte rare semnate de Méliès, Lumière, Charlie Chaplin sau John Ford, filme care, fara el, ar fi cazut in uitare.

Duminica trecuta “Retour de Flamme“ si-a sarbatorit deci aceasta a 15a aniversare la teatrul Trianon din Paris si se constituie ca un spectacol itinerant care trece prin toata Franta, pe 19 decembrie el va fi prezent la Institutul Lumière la Lyon, in ianuarie va reveni la Paris si apoi pe 1 februarie va deschide Festivalul de scurt metraj de la Clermont-Ferrand. ”Retour de Flamme” este programat si in programele festivalurilor straine : India in februarie 2008, apoi Bologna si tot asa pina la  San Francisco si New York. Pina atunci insa, in fiecare a doua duminica a lunii in curs, cinematograful independent “Le Balzac” de pe Champs Elysées programeaza filmulete comice de acest gen in programul “Pochette surprise”.


“Imi place sa spun ca restaurez spectatorul … adica reajustez filmul gusturilor de azi cu o prezentare si o muzica special concepute pentru publicul actual, imi place sa cred ca, in constiinta acestuia din urma, toate aceste filme sint inca vii,“ afirma acest cinefag si colectionar infocat de 46 de ani.” Tot anul adun filme si 99% sint imposibil de proiectat, dar exista mereu cite unul care este exceptional si pe care imi place sa-l impart cu ceilalti”.

Colectia sa contine filme burlesti, drame, desene animate, documentare, seriale , westernuri, filme erotice care fac cu toatele parte din istoria cinematografului. Gasim aici, de exemplu, “Baisers volés”, un foarte interesant montaj de secvente de saruturi cenzurate aprig in anii 20 ai secolului trecut.

Pe linga activitatea de colectionar, Serge Bromberg a cofondat (impreuna cu Eric Lange- restaurator de filme gasite ici–colo printre vechituri provenite de la particulari care  doreau sa se debaraseze de vechi amintiri de familie) Lobster Films, care a salvat de distrugere, restaurat si conservat 100 000 de bobine de film datind din  perioada 1895-1960 ca de exemplu “The Jazz Singer” (1927), “The Barefoot Contessa” (1954), mai multe filme de Akira Kurosawa printre care si “Cei Sapte Samurai” etc. Sa nu uitam ca in 1953 pelicula nitrat folosita pina atunci este interzisa pentru ca prea inflamabila si prea fragila, or asta inseamna ca aproximativ “50% din filmele de dinaintea Primului Razboi Mondial sint pierdute".

Printre ultimele comori redate publicului figureaza 15 ore de “rushes“ din “L’Enfer” filmat in 1964 de Henri-Georges Clouzot, o privire dramatica asupra geloziei, film niciodata terminat si pina la ora actuala pastrat cu incapatinare de vaduva cineastului. Ati vazut poate pina acum scenariul adaptat de catre Claude Chabrol in filmul cu acelasi titlu in 1994.

Cealalta mare descoperire a anului este “Bardelys the magnificent” (1926) de King Vidor cu John Gilbert, una dintre cele mai cautate pelicule din istoria cinematografului.
Aruncati o privire pe www.lobsterfilms.com care, printre altele, contine un catalog consistent de filme care se poate consulta online.

Sursa AFP, lobsterfilms

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu