duminică, 4 septembrie 2011

Daca e marti, e Wim Wenders

Wikipedia

5 septembrie este prima marti din luna, ca atare un nou film de Wim Wenders in perspectiva. De data aceasta, organizatorii, adica Goethe-Institut si NCRR au selectat in retrospectiva dedicata cineastului german ”Lisbon Story" (1994), un film care-si improvizeaza propriul mood si scenariu pe masura ce se dezvolta. Este un film in film si un film cu si despre film in care Wenders porneste de la premiza unui proiect de documentar menit sa celebreze statutul de capitala europeana pe care il primeste Lisabona in 1994.


“Lisbon Story“ aduce cu sine referinte tematice si personaje din trilogia filmelor calatoare ale lui Wenders, misterul disparitiei regizorului Friedrich Monroe fiind doar un pretext narativ pentru a pune pe roate sosirea prietenului sau, sunetistul Philip Winter, la Lisabona. Intalnirea acestuia cu ambianta citadina lisboeta si cu imaginile silentioase deja filmate de Monroe alcatuiesc pretextul acestui cvasi documentar care nu inceteaza sa vorbeasca despre solitudine si eranta.

Sunt citati Pessoa si Manoel de Oliveira, este omagiat Fellini si sentimentul de “saudade” pe care incearca sa-l induca muzica semnata de Madredeus. Insa mai presus de toate acestea sta meditatia wimwendersiana pe tema filmului ca “imagine nevazuta”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu