duminică, 4 decembrie 2011

Coltul cu documentare

NCRR
 
La avizierul special creat pentru “coltul cu documentare” trebuie sa pun doua anunturi grabite pentru ziua de luni: in primul rand doresc sa semnalez unul dintre cele mai interesante exemplare din categoria “British docs” respectiv documentarul cosemnat de britanicul Ron Lemkin si jurnalistul tailandez Thet Sambath, “Enemies of the People”. Filmul sintetizeaza eforturile lui Thet Sambath de a-i descoperi si intervieva pe autorii morali si fizici ai executiilor in masa din timpul dictaturii Khmerilor Rosii. “Personajul” principal al acestei investigatii este Nuon Chea, “fratele numarul doi” in ierarhia partidului dupa Pol Pot pe care jurnalistul il viziteaza intensiv timp de cativa ani in speranta obtinerii unei marturisiri in fata camerei de filmat.



(O minicronica ocazionata de vizionarea filmului la One World Romania aici).
Documentarul poate fi vazut luni 5 decembrie la sala NCRR, ora 19:00.

*****

Tot luni, Centrul Ceh programeaza in categoria “Documentary Mondays” cateva filme premiate la Festivalul International de Film Jihlava. Pentru data de 5 decembrie ora 20:00 este difuzata pelicula “Bakhmaro” de Salomé Jashi, o incursiune intr-un orasel de provincie din Georgia, genul de loc in care nu se intampla nimic. Aici o viata mai buna si mai prospera este mereu promisa de afiserele electorale si reclamele TV, in realitate schimbarile se lasa numai asteptate.



Acum un an, Festivalul International de film Experimental aflat la prima editie programa scurtmetrajul documentar “Speechless” semnat de aceeasi Salomé Jashi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu