vineri, 5 iunie 2009

Jurnal de TIFF “Pranzo di ferragosto” de Gianni di Gregorio

Sursa: KoreanFoundation

Iata ce pot face doua miini dibace cu un buget minuscul, un scenarist experimentat aflat la o prima experinta regizorala si actoriceasca, o mina de actrite neprofesioniste la care media de virsta este de aproximativ 88 de ani, un scenariu simplu si luminos. "Pranzo di ferragosto" i-a adus lui Gianni di Gregorio, la cei 59 de ani ai sai, Leul de Aur pentru debut regizoral la editia din 2008 a Mostrei de la Venetia. Produs de catre Matteo Garrone, "Pranzo di ferragosto" este povestea a 24 de ore din viata lui Gianni, un trasteverin de virsta mijlocie a carui ocupatie exclusiva este ingrijirea mamei sale, vaduva de familie buna, acum traind cu fiul ei in conditii relativ strimtorate. Datoriile il imping pe bietul om sa accepte sub acelasi acoperis pentru cel putin 24 de ore inca alte trei doamne in virsta de care familiile incearca sa se debaraseze pentru sarbatoarea de Ferragosto.

Sursa: Flixster


Tranformat in bona, bucatar si negociator de catre cele patru locatare senioare, Gianni este obligat sa regleze delicioase momente "de cumpana" provocate de catre cele trei pensionare: Grazia dispare din casa la miezul noptii in cautare de distractii, Marina face tot ce poate pentru a evita dieta severa la care este supusa acasa, Valeria isi birfeste invitatele iar matusa Maria are probleme serioase cu memoria. Din cind in cind, Gianni isi ia liber si atunci peisajul este inundat de soare; deplasarea cu scuterul aduce destul de mult cu calatoria urbana pe care Nanni Moretti o facea pe Vespa lui din "Caro diario" intr-o Roma somnolenta si aproape pustie.


"Pranzo di ferragosto" este un scherzino, o improvizatie simpla si sagalnica in accente comice blinde despre senectute, despre singuratatea si poverile ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu