luni, 31 mai 2010

Jurnal de TIFF - Ziua 4 (1)

Poantele zilei rasfoind AperiTIFF

Barometrul votului publicului este sursa de cutremur (pentru mine) si de incantare (pentru cei care considera ca selectia filmelor de festival trebuie sa tina cont de “vocea maselor”): dupa primele trei zile de festival, locul intai cu coronita il ocupa “Metropolis” iar pe locul trei se situeaza cu onor “Eep/Cip-cirip”, cu un pas inaintea lui “Vincere” de exemplu sau a lui “The Good Heart”. Sa inteleg ca filmele pentru copii sunt mult mai pe gustul publicului larg si adult decat melodramele cele mai accesibile?
Printre must see se scrie azi cu drag si spor despre “cel mai solicitant, agasant, intransigent, explicit film de la TIFF” aka “Apan/The Ape” de Jesper Ganslandt. Toate bune si frumoase, numai ca proiectia filmului, am aflat ieri deja cand cautam bilete pentru proiectie, a fost anulata.


Tot din AperiTIFF am aflat ca “Visage” al lui Tsai Ming-liang si “Trash Humpers” de Harmony Korine sunt doua pelicule “prin excelenta transgresive”, a se citi artsy si pline de chestii dintr-alea in care nu se povesteste nimic. Filmul lui Korine este pe agenda mea, pentru “Visage” insa n-as baga deloc la inaintare cuvinte dintr-astea umflate cu pompa. Cine il gusta pe Truffaut il poate citi cu usurinta si pe cineastul din Taiwan, filmul nu are nimic transgresiv si este departe de a se situa la limite ca experienta cinematografica. Am sentimentul ca nu lipsa unui fir narativ este problema, ci dificultatea spectatorului obisnuit de a-si cauta emotiile, identificarile, frustrarile si placerile in imagini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu