luni, 16 mai 2011

TIFF 2011 - cate ceva despre competitia “grea” de anul acesta



M-am decis sa scriu cate ceva despre competitia TIFF de anul acesta (a zecea editie) cand astazi mi-am dat brusc seama ca suntem la jumatatea lunii mai si ca in curand incepe festivalul. Nu sunt tocmai pe ultima suta de metri, dar nici mult nu mai este, traducerile nu sunt terminate, lista cu filmele “musai de vazut” nepublicata, primele declaratii oficiale lasate pentru “mai tarziu”, competitiile zac in atasamente prin e-mailuri si asa mai departe. Nu-i bine.

Imi fac deci datoria incepand in primul rand cu competitia “ mare”, de lungmetraj adica, la fel de emotionanta la urma urmei ca orice bal al debutantilor. Festivalul International de Film Transilvania aliniaza la start 12 filme, ca de obicei creatii ale regizorilor aflati la primul sau al doilea lungmetraj, venite din tari precum Islanda, Suedia, SUA, Germania, Danemarca, Argentina, Belgia, Uruguay, Israel, Rusia si India.

Directorul artistic al Festivalului, Mihai Chirilov, a declarat ca organizatorul a optat pentru o selectie
echilibrata, eclectica: filme de gen (o comedie: King's Road; doua thriller-uri: No Return si The Silence), dar si filme care sfideaza orice clasificare, veritabile OZN-uri cinematografice (A Useful Life si The Untitled Kartik Krishnan Project); filme realizate cu buget confortabil, dar si filme regizate in regim de gherila, cu microbugete (The Imperialists are Still Alive!); filme inovatoare, temerare, atat prin continut, cat si prin forma (She-Monkeys, respectiv Innocent Saturday). Nu in ultimul rand, filme intimiste care microscopeaza destine individuale aflate in situatii limita (The Flood, Oxygen, Volcano, Principii de viata) - aceasta descriere aplicindu-se, mai mult sau mai putin frontal, tuturor celor 12 aflate in acest an in competitia TIFF-ului.”


Filmul romanesc selectat in cadrul Competitiei Oficiale TIFF este al doilea lungmetraj al regizorului Constantin PopescuPrincipii de viata, selectat deja in competitia destinata tinerilor regizori de la San Sebastian.


*****
Lungmetrajul de debut al regizorului islandez Rúnar RúnarssonVolcano” va veni la Cluj direct de la selectia sectiunii ”Quinzaine des réalisateurs” de la Festivalul de Film de la Cannes 2011.


*****
Deja selectat in sectiunea Piazza Grande” a Festivalului de la Locarno, “King's Roadeste a doua vizita pe care o face competitiei de la TIFF regizoarea islandeza Valdis Oskarsdottir dupa debutul intr-ale lungmetrajului pe care ea l-a facut cu Country Weddingla editia din 2009. 



*****
Cu un tagline precum “this is a modern western about power, sex and creatures”, She-Monkeys, primul lungmetraj al Lisei Aschan, promite sa atraga destui curiosi. Intre altele fie spus, pelicula a fost recompensata cu o mentiune speciala pentru cel mai bun lungmetraj din cadrul sectiunii “Generation 14plus” la Festivalul International de Film de la Berlin 2011 si cu marele premiu la TRIBECA.



*****
The Imperialists are Still Alive!debutul lui Zeina Durra a fost selectionat  in Competitia Festivalului de Film Sundance 2010, ceea ce nu-i deloc putin lucru pentru un film cu microbuget.



*****

In ceea ce priveste “A useful life”, despre care nu stiu nimic in afara de faptul ca a castigat deja o mentiune speciala in competitia “New Directors” de la San Sebastian 2010, pot doar spune am facut cunostinta cu regizorul sau Federico Veiroj, acum doi ani cred, cand tot la TIFF am putut vedea “Acne”.


*****

Insa nu de debuturi prin comedii si studii de caz dramatic-intimiste mi-e frica, ci de variantele de thriller cu care incep tineri cineasti precum Miguel Cohan si “Sin retorno, recomandat de premiul FIPRESCI acordat la Valladolid si Baran Bo Odar, cu “Das letzte Schweigen, film selectat la Locarno 2010).


*****

In ceea ce priveste drama intimist-familiala a lui Guy Nattiv (imi aduc aminte ca primul sau lungmetraj, “Strangers” a fost programat la unul dintre mini festivalurile filmului israelian de la Bucuresti), “Mabul / The Flood” se bucura de prezenta electrizanta a actritei Ronit Elkabetz.


*****

Unul dintre cele mai interesante filme anuntate in competitie imi pare a fi “V subbotu / Innocent Saturday” de Alexander Mindadze care are ca subiect principal catastrofa de la Cernobîl (aici o mini prezentare a filmului). Imi permit sa lipesc acestui film, selectat la una dintre competitiei festivalului de film de la Berlin din primavera aceasta calificativul de “interesant” nu din politete. Mi-aduc insa aminte cu placere de debutul lui Mindadze, ciudatenia aia interesanta de “Otryv/Soaring” devenita obiect de ironii ale unora dintre “criticii” prezenti la editia din 2008 a festivalului.



***** 


Nu stiu mare lucru despre Adem/Oxygen semnat de Hans Van Nuffel, de pe al carui site oficial (il puteti vedea aici ) am aflat despre premiul “Grand Prix des Amériques” castigat la festivalul de la Montreal din 2010.



***** 

Inchei cu ultimul film din competitie, filmul indian semnat de Srinivas Sunderrajan, “The Untitled Kartik Krishnan Project”: e filmat in Mumbai, destul de artsy prin ambitia metafictionala a scenariului, cu o imagine studiata indelung, un dialog care nu se ia in serios si, bineinteles, cu actori neprofesionisti. Putina comedie, putina drama cu alura de thriller, amesteca laptele acru cu admiratia pentru Tarantino si-un concentrat de teorie a filmului.






In episodul urmator, promit sa revin cu mici comentarii-informatii despre competitia “mica” aka “Shadows” pentru care am o slabiciune aparte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu