luni, 11 februarie 2013

Documentary Monday-"La Ultima Calle" de Marina Monsonis si Rasmus Sievers


Bine s-a nimerit ca “gala” de deschidere a medalionului Aleksei Gherman (“Soldatul de hartie”) a garantat accesul in sala numai norocosilor dotati cu invitatii.Ma irita atat de tare pratica asta care nu are de-a face cu cinema-ul, incat refuz sa bag in seama evenimentul in mod "oficial". Atata paguba veti zice, te superi ca vacarul pe sat, sunt atatea alte filme de vazut in targ. Corect, m-am reorientat rapid spre minisala Centrului Ceh, unde si cel mai imbufnat nebautor de bere se poate simti in largul lui.


 La Centrul Ceh, a fost “Documentary Monday”  care propunea un documentar simpatic cu aer de a fost odata, cu siluete de sardine decupate in carton si agatate de balcoane, cu fiesta de cartier si o multime de batranei care nu inceteaza sa-si aduca aminte ce era La Barcelonetta in urma cu ceva timp. De vina pentru schimbarile suferite de cartier (cu preturi la chirii care urca vertiginos, expropieri grosolane si nerespectarea planului de constructii pe plaja din apropiere) ar fi, se pare, “masinile si televizorul”. La care eu as mai adauga turismul acela urat de masa si lenta disparitie a unei generatii obisnuite sa traiasca la comun. Filmul se concentreaza mai ales pe apusul unui cartier alcatuit din stradele minuscule unde toata lumea se cunoaste si se ajuta la nevoie, pe momentele de liniste de la rasaritul soarelui, sau de noaptea tarziu cand toata lumea se inchide in casa.In fundal marea si dulcea limba catalana Mi-a placut felul in care pelicula isi afiseaza cu modestie disponibilitatea de a inregistra schimburile cacofonice de amabilitati matinale dintre vecine, subtilitatile codurilor sociale (“cei care-si atarna rufele murdare la fereastra nu sunt de-aici” declara una dintre batranele) si, in fond una si aceeasi poveste a locuitorilor ultimei “calle”(stradele), cea a Pescarilor unde cu chiu cu vai se mai organizeaza o fiesta care tine doua daca nu trei zile.In fundal, cornul plajei mancat de profilul unui megahotel si fantomele casutelor improvizate pe plaja de locuitorii cartierului, acum rase de planurile de expropiere.


La Ultima Calle” (2011) / este primul film coregizat de Marina Monsonis impreuna cu mai experimentatul Rasmus Sievers. Pe scurt, un placut divertisment pentru o luni seara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu