duminică, 13 noiembrie 2011

Saptamana Filmului Maghiar (14-20 noiembrie 2011)


Iata inca un motiv pentru a multiplica vizitele facute in locatia MTR. Nu, n-am de gand sa anunt cine stie ce festival slow food & mestesuguri traditionale, ci noul minifestival de cinema organizat de Centrul Cultural al Republicii Ungare la Bucuresti cu sprijinul Ministerului Culturii, “Saptamana Filmului Maghiar”. Proiectiile vor avea loc la cinematograful NCRR, iar intrarea este libera. Spectatorul interesat poate descarca intreg programul manifestarii cu scurte informatii privitoare la fiecare pelicula prezentata aici.

Comunicatedepresa.ro


Iata care sunt recomandarile mele: in primul rand, filmul de deschidere al minifestivalului, “Mephisto” in regia lui István Szabó (premiul pentru Cel mai bun scenariu la Cannes editia din 1981, Premiul FIPRESCI in acelasi an si Oscar-ul pentru cel mai bun film strain in 1982).


In al doilea rand, cele trei filme incluse in retrospectiva dedicata regizorului si cineastului Miklós Jancsó (Liniste si strigat / Csend és kiáltás (1967), Confruntarea / Fényes szelek (1968), Inima tiranului, sau Boccacio în Ungaria / A zsarnok szíve, avagy Boccacio Magyarországon (1981).


In al treilea rand un musai de vazut ar fi “Fiul bland - Proiectul Frankenstein / Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv“ (2010) in regia lui Kornél Mundruczó.


Insa capul de lista al filmelor din selectia de cinema maghiar este pentru mine cel putin Calul din Torino / A torinói ló (2011) in regia lui Béla Tarr (aici o panorama critica destul de complexa care graviteaza in jurul acestui film).


“Saptamana filmului maghiar” cuprinde pe langa cele de mai sus alte cateva pelicule interesante, toate productii din anii 2010-2011 (ma gandesc la “Apasii / Apacsok” (2010) in regia lui Török Ferenc al carui sinopsis imi suna bine, ori filmul lui Adrian Sitaru, “Din dragoste cu cele mai bune intentii”), cateva scurtmetraje si un documentar.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu