sâmbătă, 14 august 2010

Cinema la “Peninsula”

Cred ca nu m-as fi apucat sa semnalez festivalul “Peninsula” de la Targu Mures daca nu ar fi fost pe acolo o selectie din filme de TIFF editiiile 2010 si 2009 programate sa fie prezentate intre concerte. Sincera sa fiu, concertele nu ma intereseaza, nu stiu daca apropierea dintre film si muzica este una “de succes” (eu una nu le amestec din principiu), este insa important programul propus anul acesta care cuprinde filme interesante pana si pentru publicul care merge acolo pentru muzica.


Iata ce spune comunicatul de presa:

Selecţia filmelor cuprinde titluri hit precum Altiplano (R. Peter Brosens, Jessica Hope Woodworth),  aflat în competitia TIFF 2009, Zift (R. Javor Gardev), un film noir care a revoluţionat box-office-ul bulgar, sau Il Divo (R. Paolo Sorrentino), portretul legendarului politician italian Giulio Andreotti. Nu în ultimul rând microbiştii şi fanii celebrului jucător de fotbal Ferenc Puskas nu trebuie să rateze Puskas Hungary, un documentar în regia lui Tamás Almási despre marele căpitan al echipei maghiare din anii '50, care a învins sărăcia şi exilul, a trecut prin Cel de-al Doilea Război Mondial şi Revoluţia din 1956, ajungând atacantul celebru în toată lumea al echipei Real Madrid.


„Nu poate decât să mă bucure colaborarea dintre două festivaluri importante din România şi sper ca această apropiere dintre cinematografie şi muzică să fie una de succes. Ne-am propus să prezentăm la Festivalul de la Târgu Mureş o selecţie din cele mai bune filme de la Festivalul International de Film Transilvania, producţii care au fost foarte bine primite de clujeni şi cred că vor fi la fel de bine receptate şi de publicul de la Peninsula. Cred că această întâlnire dintre TIFF şi Festivalul Peninsula reprezintă începutul unui frumos şi durabil parteneriat", declară Tudor Giurgiu, directorul TIFF.

“Aşa cum ne-am obişnuit deja vizitatorii, Peninsula nu înseamnă doar un festival de muzică, e un loc unde o comunitate se întâlneşte o dată pe an, astfel încât a fost dintotdeauna important pentru noi să avem nu doar cele mai bune concerte, ci şi o serie largă de programe care să ocupe timpul celor care vin la festival, în special ziua. Pe lângă programele derulate de ONG-uri sau zecile de competiţii sportive, cultura filmului a avut tot timpul un loc special în programul non-muzical celui mai mare festival de gen din România, motiv pentru care ne bucură faptul că am putut realiza un parteneriat cu cel mai mare festival de film din România. Peliculele TIFF ajung, prin intermediul Peninsula, să fie văzute nu doar la Cluj şi la Sibiu, ci şi la Târgu Mureş”, a declarat Bodor Laszlo, directorul Festivalului Peninsula.
Pe toată perioada festivalului de la Târgu Mureş, spectatorii se vor putea bucura de câte trei filme pe zi: două indoor, în intervalul orar 13.00-17.00 şi unul seara, open air, începând cu ora 21.00.

Am preferat sa atasez si lista filmelor care vor fi incluse in program:

1. Altiplano- de Peter Brosens, Jessica Hope Woodworth (Belgia, 2009 ), un film pe care l-am ratat la TIFF-ul de anul acesta
2. Puskás Hungary - de Tamás Almási(Ungaria, 2009) care a “functionat” foarte bine atunci atragand destui spectatori atunci cand a fost proiectat in piata mare de la Cluj
3. The Good Heart/ O inima buna- de Dagur Kári (Islanda, 2009)- mare dezamagire personala, sunt insa convinsa ca filmul va fi apreciat de multi spectatori
4. Sons of Cuba/ Fiii Cubei- documentarul semnat de Andrew Lang, Marea Britanie, 2009)
5. Comrade Couture/ Moda Comunista –alt documentar in regia lui Marco Wilms (Germania, 2009)
6. Navidad/ In ziua de Craciun: -de  Sebastian Lelio (Chile, 2009) - no comment pentru obisnuitii festivalului de la Cluj
7. unul dintre filmele mele preferate la editia TIFF 2009-  ZIFT de. Javor Gardev (Bulgaria, 2008)
8. Pranzo Di Ferragosto/ Pranzul de pe 15 August de Gianni Di Gregorio (Italia, 2008) –iarasi un film vazut la TIFF-ul din 2009
9. IL DIVO de Paolo Sorrentino (Italia, 2008) care trebuie vazut nu tras de pe ODC ci pe un ecran mare
10. Caravana Cinematografica de Titus Muntean (Romania, 2009) care se tot plimba in prezent prin tara cu "Operatiunea Kino"
11. The world is big and salvation lurks around the corner/ Lumea e mare, iar salvarea se ascunde dupa colt- alt film bulgaresc, in regia lui Stephan Komandarev (Bulgaria, 2008)
12. Crossing the bridge – The Sound Of Istanbul/ Vedere de pe pod: Sunetul Istanbulului" un film mai vechi al lui Fatih Akin (Germania, 2005) care merita vazut si revazut

3 comentarii:

  1. Din pacate festivalul de muzika este cam varza. Lineup-ul este foarte slab, cu cateva exceptii majoritatea sunt niste formatii care traiesc din fosta glorie. Dar presupun ca e chiar potrivit pentru Romania.
    Dub FX merita vazut live.
    Anyway, eu nu inteleg ce naiba e cu caravana TIFF, in fiecare orash sunt alte filme. Motivul?

    Shi on-topic: Il Divo este superb.

    RăspundețiȘtergere
  2. Corect, si eu ma gandeam numai si numai la Dub FX, restul fiind relativ lipsit de interes Korn inclusiv.
    Pai caravana este o caravana, se incearca folosirea ideii de cinema itinerant, ca altadata,pentru popularizarea filmelor care nu fac parte din spectacolele de multiplex. In general, filmele selectate sunt cam aceleasi, depinde doar de organizatori ca spectacolele sa se intinda pe 2-3-4 zile in urbea respectiva.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pot sa le intinda shi pe o luna, daca nu le fac nici un pic de reclama. :)

    RăspundețiȘtergere