duminică, 6 martie 2011

Happy Birthday, Baby!


Motto: 
Who are you?
“I’m the Queen of Sheba!”


Carti, articole entuziaste si comemorative, expozitii precum cea de la muzeul Hollywood intitulata "Harlow in Hollywood" celebreaza luna aceasta, pe 3 martie mai exact, centenarul Jean Harlow. Actrita a decedat demult demult (in 1937 mai precis) de o boala de rinichi pe atunci incurabila dar, hei, celebritatea serveste la ceva, lumea, putinta cata este, isi mai aduce inca aminte de cea mai dulce si cronologic vorbind prima bomba sexy de un blond nenatural din lunga serie completata de Lana Turner, Mamie van Doren, Jayne Mansfield, Marilyn Monroe. Ar mai intra aici si Carole Lombard, prietena si contemporana cu Jean in cariera de la Hollywood.
Ca dovada a acestei amintiri tenace, foarte organizatul Yahoo Group dedicat actritei. Ori faptul ca pana si in zilele noastre ziarele se obosesc sa semnaleze un astfel de eveniment in felul lor (vezi comentariul usurel din LA Times cu aer de necrolog).

Cele mai interesante informatii insa le poate gasi cinefagul in reteaua blogurilor impatimitilor de cinema. Ca de exemplu “The Platinum blog” dedicat in intregime actritei. Sau initiativa lui Kitty Packard de a lansa (cu un succes neasteptat) ideea unui blogathon in memoria lui Jean Harlow ; multa lume s-a inscris cu fotografii, cronici ale unor filme care trec relativ rar la cinemateca si poate ceva mai des pe retelele de televiziune specializate (TCM de exemplu).



Desi specialitatea lui Jean au fost rolurile comice, prevaland personajul de tip femeia tanara & stupida si/sau naiva, de o eleganta aproape vulgara, cu gura mare si cu un debit verbal de speriat, dar cu inima in palma, actrita se dovedeste la o analiza mai atenta a filmelor in care a jucat mult mai nuantata si mai talentata in felul in care si-a abordat rolurile.

As trece peste rolul din Hell’s Angels (1930) si m-as opri putin la rolurile secundare de vampa sexy din comediile mute (perioada colaborarii cu studiourile Hall Roach), m-as opri putin mai mult la femeia fatala din The Public Enemy (1931), as trece insa apoi la performantele din Red Dust (1932), Dinner at Eight (1933), Bombshell (1933) si Libeled Lady (1936). Toate acestea sunt filme care ar putea face obiectul unui intreg ciclu “Jean Harlow” la cinemateca si de ce nu la cineclub.

Aici gasiti o cronica la filmul din 1936 “Libeled Lady".
Aici o cronica a filmului “China Seas” (1935).
Tot aici o cronica filmului “Wife vs Secretary”.

Despre cariera actritei aici detalii interesante.
PS. Evitati biopicul lipsit de gust din 1965 cu Carroll Baker in rolul lui Jean.

*****

Completare (13 martie 2011): 
Filmul "Wife vs. Secretary" este proiectat la cinemateca Eforie luni 14 martie la ora 15:00, marti 15 martie la ora 19:00 si miercuri 16 martie la ora 15:00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu