duminică, 13 martie 2011

Incepe One World Romania 2011 (16-21 martie)


De patru ani incoace, in luna martie este programat cu regularitate unul dintre cele mai interesante festivaluri de film documentar, “One World Romania”. Punctul  sau de plecare este intotdeauna legat de drepturile omului intr-o societate civila care nu prea stie incotro sa o mai ia. Se intorc pe toate fetele “adevaruri” politice sau mituri moderne, se discuta despre toleranta, religie, violenta in zonele de conflict sau in mediul familial etc.

Sursa: Centrul Ceh

Si anul acesta festivalul pastreaza aceeasi conduita, 36 de filme, din 25 de tari organizandu-se in jurul tagline-ului"O lume minunata?!" Filmele sunt impartite in 6 sectiuni tematice (Ce ai face pentru bani?, Orase in criza, Violenta ca acasa, Intoleranta noastra cea de toate zilele, Eroi fara glorie, Cum se (re)scrie istoria.) si vor fi proiectate la patru cinematografe din centrul Bucurestiului - Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso si Noul Cinematograf al Regizorului Roman, din cadrul Muzeului Taranului Roman. Din numarul total de filme selectate pentru 2011, 34 vor fi  premiere in Romania, iar filmul “Valea Corlatului” (regizor Stéphane Lucon), se va proiecta in  premiera mondiala in festival.

Sursa: Centrul Ceh

Comunicatele de presa  au pus accentul pe filmele premiate in mai multe alte festivaluri similare (Sundance Film Festival, Silverdocs Film Festival, CPH DOX, Doc Lisboa Film Festival, International Film Festival Boston sau One World International) si selectionate in program:

Enemies of the People” de Rob Lemkin & Thet Sambath, o investigatie asupra crimelor Khmerilor Rosii, care au omorat aproape 2 milioane de cambodgieni in anii '70. Thet Sambath, a carei familie a fost una dintre victimele lui Pol Pot a reusit sa obtina marturii de la criminali de razboi, unul dintre ei fiind Nuon Chea, mana dreapta a lui Pol Pot. Tulburator este faptul ca acesta se dovedeste convins inca de necesitatea eliminarii "dusmanilor poporului" intru pastrarea “revolutiei”.
Recomand acest documentar celor care au vazut deja filmul lui Rithy Panh, “S21, la machine de mort khmère rouge”.
Proiectiile sunt programate pe 17 martie ora 20:00 la Cinema Eforie si pe 18 martie ora 18:00 la Cinema Union.

El sicario – Room 164” de Gianfranco Rosi este o lunga marturie incognito prestata in fata camerei de catre unul dintre ucigasii platiti care seamana teroarea in Mexic.
Aici am gasit o cronica interesanta dedicata acestui film.
Proiectiile sunt programate pe19 martie ora 16:00 la Cinema Union si pe 20 martie ora 14:30 la Cinema Corso.

My Perestroika” de Robin Hessman este o colectie de 5 portrete a unor cetateni rusi care au crescut sub Perestroika. Am gasit aici  o cronica si aici un interviu cu regizoarea.
Proiectiile sunt programate pe 20 martie ora 18:30 la Cinema Corso si pe 21 martie ora 18:00 la Cinema Union

 “The Oath” de Laura Poitras prezinta o poveste complicata despre un fost membru Al-Qaida; filmul are deja un premiu la activ (cea mai buna imagine la  festivalul de la Sundance 2010). Regizoarea a debutat cu un alt documentar despre Iraq (primele alegeri “democratice”) si pare a fi specializata in captarea pe pelicula a problemelor din Orientul Mijlociu.
Proiectiile sunt programate pe 19 martie ora 14:30 la Cinema Corso si pe 21 martie ora  20:00 la Cinema Eforie.

 “October Country” de Michael Palmieri & Donal Mosher vorbeste despre o familie americana cu multe probleme care decurg din faptul ca tatal este veteran al razboiului din Vietnam. Filmul a fost premiat la Doc Lisboa 2009 si Silverdocs 2009.
Proiectiile sunt programate pe 18 martie 16:30 la Cinema Corso si pe 20 martie ora 20:00 la Cinema Union.



In ceea ce ma priveste, prioritatea absoluta este “Nostalgia luminii” (Nostalgia de la luz) de Patricio Guzman (2010) care va fi proiectat in 17 martie ora 18:00 la Cinema Union si pe 20 martie ora 20:00 la Cinema Eforie.

Cu siguranta agenda mea va cuprinde si alte filme interesante, de exemplu “A Film Unfinished” de Yael Hersonski, programat in 18 martie ora 14:30 la Cinema Corso si pe 21 martie ora 18:30  la Cinema Corso.

Sursa: Centrul Ceh


In ceea ce priveste deschiderea festivalului, aceasta are loc pe 16 martie ora 19h00 la Cinema Scala ( intrarea este libera) cu "Donation Addiction"  un scurtmetraj care are ca subiect  terapia de grup la care se supun dependentii de “fapte bune” si donatiile aferente, scurtmetraj agrementat cu un concert semnat Shukar Collective

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu