sâmbătă, 5 martie 2011

De vazut la cinema, ca tot e frumos afara

In primul rand, de vineri incoace, la Institutul Francez din Bucuresti se intampla ceva: in intervalul 4-8 martie puteti vedea aici programul cinematografic inclus in “Festivalul de Flamenco” aflat la a doua editie si organizat de Ambasada Spaniei si de Institutul Cervantes din Bucuresti.

Aici gasiti programul filmelor selectionate, din cate am vazut mare parte dintre acestea sunt documentare.





In al doilea rand, Centrul Ceh ramane o destinatie interesanta pentru documentarul de luni, pentru data de 7 martie este anuntata proiectia filmului Vierei Cakanyova, “Alda” (2009) care prezinta o doamna O. in lupta cu uitarea  provocata de Alzheimer. Subiectul si mai ales intentia sa (filmul ca modalitate de combatere a uitarii, ca pastrator al legaturii afective cu propriul eu) imi par interesante.

Sursa: Centru Ceh

Tot la Centrul Ceh se anunta pentru seara de 10 martie un experiment interesant, o sesiune de “silent film with live music”. Filmul mut este “Faust”-ul lui Murnau, muzica live este datorata improvizatiilor pianistice ale lui Aram Herrmann; iata doua motive pentru care as merge sa revad “Faust”, asta in ciuda rezervelor pe care le am atunci cand vine vorba de coafarea cinema-ului mut cu niscai muzica (experienta incercata de mai multe ori, avand ca rezultat dureri acute de cap).

Sursa: filmreference.com

De neratat ar fi cineclubul de miercuri 9 martie de la “Union” care pune la bataie singurul succes de public din filmografia duo-ului cinematografic Jean-Marie Straub/ Danielle Huillet, “Chronik der Anna Magdalena Bach” (1967). Pentru cei mereu curiosi, aici o pagina plina de referinte si o mini-cronica a filmului.



PS. Uitasem de la ce voiam sa plec de fapt in acest post: a iesit “Des hommes et des dieux “de Xavier Beauvois, ma felicit ca nu am cedat impulsului de a cadea la pat grav bolnava timp de o zi ca sa-l vad asa cum intentionam in octombrie anul trecut cand cu formidabila (si inaccesibila) retrospectiva “Cannes“ organizata de Cristian Mungiu la cinema Studio.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu