joi, 13 decembrie 2012

Festivalul Filmului Iranian 14-18 decembrie (sala Eforie)

Oficial, setul de 5 lungmetraje programat in perioada 14 – 18 decembrie la Sala Eforie poarta numele de Festivalul Filmului Iranian. Tema sa de anul acesta a manifestarii, "femeia în cinematografia iraniană” strange laolalta fie pelicule semnate de femei-regizor, fie filme cu subiecte legate de "conditia femeii-in-societatea-iraniana-de-azi".
Cum din program nu face parte niciuna dintre preferintele mele in materie de cinema iranian, ma multumesc doar sa enumar filmele care pot fi vizionate la Eforie cu aceasta ocazie si sa marturisesc ca nu stiu mare lucru despre titlurile de mai jos:



Vineri, 14 decembrie, ora 18:00
Gala de deschidere este urmata de Invitatie / Dav’at / Invitation (Iran, 2008) de Ebrahim Hatami Kiya
Cinci fragmente legate intre ele prin prezenta unui personaj feminin avand cu toatele ca subiect avortul si atitudinea pro-life.

Sambata, 15 decembrie, ora 19:00
Vesnic copii / Bachcheha-ye Abadi / Eternal Children (Iran, 2007) de Pouran Derakhshandeh;
Regizoare si producatoare in special, candva si actrita, Pouran Derakhshandeh este interesata de tematica celor uitati si diserteaza in majoritatea filmelor sale, fie ele documentare sau de fictiune despre statutul si conditia femeii. "Vesnic copii" abordeaza dilemele pe care le poate naste casatoria atunci cand intre el si ea se interpune o chestiune de morala.

Duminica, 16 decembrie, ora 19:00
Domnul Yousef / Aqa Yousef / Mr. Yousef (Iran, 2011) de Ali Rafi’i, o drama pe tema relatiilor dintre mai vechea generatie si cea noua in contextul in care "fatada" sociala se cere ascunsa si intretinuta cu grija.

Luni, 17 decembrie, ora 19:00
Atat de simplu / Be hamin sadegi / As Simple as That (Iran, 2008) in care Reza Mirkarimi povesteste cotidianul unei gospodine, cu sot, copii, menaj de facut si vecini de ajutat, dar care insa se dovedeste a fi o personalitate multitalentata aflata in plina criza si incercand sa-si ascunda neimplinirile si frustrarile.

Marti, 18 decembrie, ora 19:00
Vise cu continuare / Khabha-ye donbaledar/ Continuous Dreams (Iran, 2009) de Pouran Derakhshandeh

PS: Tariful biletelor este de 5 lei, iar la gala de deschidere intrarea este libera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu