luni, 10 decembrie 2012

Trei filme turcesti la cinemateca




Cu totul intamplator am observat ca miercuri nu este numai  zi de cineclub (Film Menu a programat unul dintre cele mai cunoscute filme ale cineastului indian Satyajit Ray), ci si  o ocazie (rara) de a propune spectatorului avizat sau curiosului un moment de cinema turcesc contemporan (retin acest tip de miniprogram realizat in trei timpi diferiti dar suficient de sugestivi pentru curiosul sau avizatul de serviciu). Trei filme sunt programate deci in dupa amiaza si seara de miercuri 12 decembrie la sala Union :



In primul rand este "Bizim Büyük Çaresizligimiz / Our Grand Despair (2011) in regia lui Seyfi Teoman (pe cand o proiectie cu filmul sau de debut “Tatil Kitabı/Summer Book”, despre care am tot auzit vorbindu-se?) o complicata si pe alocuri dramatica relatie intre o tanara femeie si doi burlaci colocatari subjugati de farmecul acesteia. Filmul, selectionat in competitia de anul acesta de la la festivalul de la Berlin este si ultima creatie a cineastului si producatorului independent, Seyfi Teoman disparut in primavara acestui an in urma unui accident.



In al doilea rand ar fi  cel de-al treilea film din tripticul lui Yusuf, un rezumat senzual meditativ al vietii Poetului asa cum este el consemnat de Semih Kaplanoğlu, unul dintre cei mai interesanti cineasti turci. Se numeste “Bal/Honey” (2010), se lasa vazut de mai multe ori  si din mai multe unghiuri, se lasa admirat si comparat cu sofisticareala taciturna a unui Nuri Bilge Ceylan si cu acrobatiile poetic aeriene ale unui Abdullah Oguz (ma gandesc in special la Mutluluk /Bliss).



In al treilea rand ar fi “Çogunluk / Majority” (2010) in regia lui Seren Yüce, o poveste amaruie despre cum este sa cresti intr-o familie nefericita si autoritara. Pe fundal, Istanbulul, masculinitatea covarsitoare care rimeaza cu statutul de adult la concurenta cu feminitatea perturbatoare, o privire critica asupra mentalitatii adulte daca asa ceva o fi existand cu adevarat.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu