joi, 8 octombrie 2015

Anim’est 2015 - Trecem la lucruri serioase - competitia internationala de scurtmetraj (2)


Calupul 2 de competitie scurtmetraje mi s-a parut mai echilibrat, probabil am gasit afinitati cu mai multe dintre filmuletele vazute din care, din lipsa de timp, voi cita numai cateva.

Intrigata am fost de rezultatul experimentului "Ghost Cell" (2015) de Antoine Delacharlery (Autour de minuit) care vede Parisul ingropat intr-un sistem de venule si miniartere, axoni si dendrite. Pitchul care insoteste filmul vorbeste de "balada onirica" cu aspect de "film stiintific, documentar". Aceasta insiruire de scanuri in 3D in alb-negru transforma organicul si anorganicul intr-o materie unica, fibroasa. Viziunea este cu atat mai stranie cu cat se apropie de oameni, strazi, rame de metrou, fatade.





"Northern Starfish / Põhjatäht" de Mattias Mälk (2014) vine din Estonia. Este primul film al tanarului cineast care in Q&A a mentionat ca voia sa faca initial un film despre un astronaut, care sa se joace putin cu codurile filmului horror & monstri. A iesit un film cu o femme fatale, cu un scufundator astronom, cu o banda de mafioti interesati de echilibrul ceresc, care echilibru este direct influentat de amplasarea stelelor de mare in habitatul lor natural. Mi-a placut felul in care se lasa condusa povestea, felul in care aceasta inglobeaza fara efort prea mare un atac al stelelor de mare, niscai accente noir, un love story nefericit, un vis in vis, o realitate deliranta, totul fara cuvinte. Desenul este simplu, minimal, curat.


"Northern Starfish" (2014) trailer from Mattias Mälk on Vimeo.


“Tranche de campagne / A Slice of the Country” (2015) este probabil preferatul meu din acest calup. Tehnica folosita (un 2D numeric plus desenul cel mai classic pe hartie) sustine bine scenariul.

Realizatoarea Hannah Letaïf, prezenta la Q&A mentioneaza ca scenariul i-a fost oferit de producator, LES FILMS DU NORD, a.k.a. Arnaud Demuynck. Este ceea ce ma interesa, cine a avut ideea de a intoarce pe dos realitatea si de a converti totul intr-un scurt distopic de 7 minute care se sfarseste cu o "tragedie familiala" animaliera ? O frumusete de scenariu deci, care dupa mine merita studiata in clasa caci detine tot ceea ce trebuie: pune spectatorul in faza de “meditatie pe tema umanitatii nimicitoare”, are nerv si zvac, are un dialog firesc care pune tot despre personaje, are cruzime dar aceasta este pe deplin justificata, este scurt si la obiect.


Extrait - Tranche de campagne / A Slice of the country (Extract) from Hannah Letaïf on Vimeo.

Il mentionez si pe “Aubade” (2014) de Mauro Carraro, un film care a calatorit mult pe la mai toate festivalurile de animatie si care a fost apreciat pentru felul in care imbina muzica si imaginea. Inspiratia cineastului (festivitatile legate de faimoasele "bains des Pâquis") transforma lacul Léman intr-un loc fantastic care se joaca cu retro eclerajul (soarele negru, sfarsitul noptii care intalneste rasaritul tot numai lumina si stralucire) si cu muzica. Placut, placut, placut.


AUBADE [Trailer] from Mauro Carraro on Vimeo.

PS : Cu Mauro Carraro m-am mai intalnit la o editie anterioara a Animest, il tin minte pe "Hasta Santiago" (2013).


HASTA SANTIAGO [Trailer] from Mauro Carraro on Vimeo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu