vineri, 9 octombrie 2015

Cateva cuvinte despre competitia studenteasca (1)



Inca un “obiectiv” pe care mi-am impus sa-l bifez anul acesta la Animest : sa vad toate cele trei calupuri din competitia studenteasca. Asta pentru ca, nu de multe ori, la editiile trecute, a trebuit sa recunosc ca unele dintre cele mai placute surprize s-au datorat filmelelor studentesti. Concepute cu mijloace modeste, prezentandu-se ca zone de debut absolut in cariera, acestea sunt uneori mai inventive / mai ambitioase / mai pasionate decat filmele din competitia “mare”. M-am conformat ca atare :

Lure - Wunna Winter, Linda Luitz
O glumita presarata cu multe detalii simpatice, probabil obtinute cu multa truda, povestea insa este atat de uzata de repetate folosiri studentesti incat nu-ti arde nici macar sa surazi.
Trailer aici.



Deux amis / Two Friends - Natalia Chernysheva
Soi de fabula, parabola a prieteniei versatile interspecii care nu are niciodata un sfarsit fericit. Desenul este placut, aerisit.


Deux Amis (trailer) from Natalia Chernysheva on Vimeo.

Trivialise Me - Lauren Rosanna Edson
Un desen frumos cu scenariu mic care are probleme in a-si lua zborul.

No Signal - Katharina Huber
Cam neclara ideea care a stat la baza acestui film in alb si negru (desen in cerneala probabil).




Menagerie - Julian Gallese
Animatia pleaca de la un desen clasic, pacat insa ca ideea se pierde undeva pe drum. Morphingul seamana cu cel practicat de Andreas Hykade, numai ca “Love&Theft” are mult mult mult mai mult sens.



Si, pentru comparatie, “Love&Theft”:



Fox Tale - Doosun Shin
O glumita cu morala in cel mai cuminte 3D despre domnul (doamna ?) vulpe si domnul (doamna) iepure.



Dans ton regard - Julien Arnal
Un desen in pastel care seamana tare cu stilul lui Massi. Filmul imi lasa impresia ca povestea, incrancenata si repetitiva, nu reuseste sa decoleze.




Jak vzniklo pivo / On The Origin Of Beer (2015) - Eliška Chytková
Imi lasa senzatia ca filmul, soi de pseudo documentar glumet care se sprijina pe mitologii urbane, pierde pe drum ceea ce face sarea si piperul acestui tip de abordare: poanta din final trebuie sa fie mai consistenta pentru a crea apoteoza si, obligatoriu, hohotul de ras.




“A Place in the Sun”(2014) - Amalie Vilmar





はるのかぜ / Fair Winds - Eri Kinoshita
Mi-a placut mult ideea si desenul economic, pacat insa ca povestii ii e teama sa mearga mai departe, sa exploreze potentialul fantezist sugerat de inceput : “Într-o zi, când m-am întors acasă, am găsit-o pe mama transformată în pisică.”

Fair Winds - de pe situl Eri Kinoshita


Oak (2014) - Jeroen Ceulebrouck
Povestea unui mister desenata in carbune (cineva observa, pe buna dreptate, ca stilul tanarului animator se apropie foarte mult de cel al Reginei Pessoa).



Si, pentru comparatie, Historia tragica com final feliz / Tragic story with happy ending de Regina Pessoa, 2006:



Hi! I'm New (2014) - Mario Serrano
Trailer pe Feelmakers

Les élucubrations d'un soldat inconnu / The Wild Imaginings of an Unknown Soldier (2014) de Nils Lacroix 
Iata un studiu de caz surprinzator : filmul navigheaza inteligent intre trecut si prezent folosind ca vehicul tema eroului necunoscut. Povestea capata aspect de ancheta, naratorul incercand mai multe ipoteze pentru stabilirea identitatii necunoscutului omagiat simbolic de flacara “vesnica” a monumentului soldatului necunoscut. Rotoscopia pare a fi cea mai buna si mai rapida tehnica pentru un film atat de lung (aproape 9 min).




M-a intrigat Eclipse (2015), o explorare abstracta a relatiei dintre dresor si animalul sau din perspectiva unei eclipse care se confunda cu conul de lumina al spectacolului de circ. Mi-a placut felul in care animatoarea Jacky De Groen alege sa se joace cu culorile si cu tusele pentru a face si desface, in plinul si in golul umbrelor lor, formele celor doua personaje. Obosita de tema muzicala foarte repetitiva, m-am lasat in voia placerii de a urmarii explorarea ritmata a culorii.
Tehnica folosita la baza pare a fi pictura pe sticla.




O alta surpriza placuta a fost “Õnnesoovid eakatele / Seniors’ Choice” (2015) semnat de Ave Taavet, un filmulet foarte proaspat pe tema batranetii asa cum este ea traita in caminele pentru persoanele foarte in varsta. Accidental, in asemenea locuri in care batranii asteapta sa moara, se mai intampla, vrand-nevrand, si miracole.
Senior's Choice - de pe situl regizoarei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu