vineri, 30 mai 2008

Jurnal de TIFF 30-05: "Trapped Ashes"

Sursa: Soresport movies

"Trapped Ashes" (Prizonieri in casa mortii) este un proiet multiregizoral horror; Cristina Mezincescu (AperiTIFF) il numeste "retro horror" pentru ca seamana cumva cu "Tales from the Crypt"( personajul care conduce povestea si isi obliga invitatii prinsi in capcana sa se elibereze de aceasta povestind o poveste horror "pe bune.")



Asadar Joe Dante ("Gremlins", "Twilight Zone-the movie", "Matinee"), Ken Russell ("Altered States", "The Revenge of Elephant Man", dar si "Women in Love" ), Sean S. Cunningham ("Friday 13th") , mai tinarul John Gaeta (pasionat de efecte speciale si de sunet, vezi" The Matrix" si mai noul "Speed Racer", incercindu-si acum mina ca regizor) si Monte Hellmann (a lucrat cu Roger Corman, Jack Hill, Jack Nicholson si Francis Ford Coppola la "The Terror" in 1963 ! Vedeti insa "Two-Lane Blacktop" un road movie combinat cumva cu un western).

Avem de-a face cu patru povestiri care mai de care mai ciudate, pe care eu le-as plasa in zona thriller mai degraba si care reiau teme curente in peliculele horror de categorie B-Z. Iata ocazia de-a ne intilni cu femei devenite incubi din greseala si cu un fel de doctori Moreau complet nebuni ("The Girl with Golden Breasts"), cu calugari japonezi racolind femei americane pentru Jigoku (infernul de pe pamint, similar cu Naraka budist ) in care sexul este necrofil ("Jigoku"), la care se adauga vrajitoare vampirice ("Stanley's Girlfriend") si gemelaritati monstruoase si bulimice ("My Twin- The Worm".) Toate astea au un aer putin decalat, sincera sa fiu cele mai bune segmente sint cele care mizeaza pe grotescul psihedelic si care deci nu se iau in serios. Miza regizorilor ar fi deci multiplicarea referintelor horror si nu numai. Stanley cel care se culca cu vampirita este domnul Kubrick, de vreme ce in poza regizorului defunct apare marele Kubrick, Leo Herschel cel care a facut "The Strangler" imi pare al naibii de cunoscut. Se vorbeste de asemenea despre Jean Vigo ("L'atalante" care ar fi influentat estetica lui Kubrick cel tinar, si despre un proiect despre primul razboi mondial, care nu poate fi altceva decit "Paths of Glory".

Episodul fetei cu sinii de aur aduce cu romanul "The Girl with the Hungry Eyes" (Fritz Lieber) care la fel pune in scena un sucub sexy, transplantul de tesut folosit pentru marirea sinilor merge catre fantasticul bizar a la Cronenberg ("Rabid").
"Jigoku"se inspira foarte mult din horrorul japonez, pacat de sfirsitul acela mult prea grabit care sparge farmecul calatoriei in infern.
In "My Twin - The Worm" personaja se numeste Nathalie Franju, cu siguranta un clin d'oeil la regizorul Georges Franju (regizorul horror-ului poetic "Les yeux sans visage", dar si cofondatorul Cinematecii franceze).

Spuneam la inceput ca "Trapped Ashes" este un experiment cinematografic; concluzia mea ar fi ca intr-o antologie horror partile se valorifica mult mai bine decit intregul, asta chiar daca finalul lui Joe Dante salveaza oarecum intregul de comicul parodic negru din "Tales from the Crypt".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu