sâmbătă, 31 mai 2008

Jurnal de TIFF - 31-05 - note pe marginea unor scurtmetraje

Sursa: El Rincon del Corto (fratii Prada)

Umbre II ( Shadows) este un calup de scurtmetraje putin cam ciudate mergind de la monogul pe fond animat (Gill pestisorul de aur) pina la artefacte care aduc cu jocurile pe calculator (Vadata) sau povesti cu Doppelgangeri in buna traditie fantastica (Intilnirea- Die Begegnung), povesti sadice si criminale (Despre pisici si femei), priviri scurte si cam superficiale asupra schizofreniei (Indiferent). Surprinzator, meniul include si un scurtmetraj iranian de atmosfera bine filmat (Aventura). 


"Lunch" (Dejunul, de Carel Smits) ramine preferatul meu, filmat in alb negru pe un fond muzical care i se potriveste ca o manusa, cu o poveste in care chelnerul executa un ritual complicat si dansat atunci cind asaza masa. Camera urmareste simetriile si disimetriile pasilor sai, din cind in cind ii exploateaza fata atunci cind se uita departe. Nu incercati sa descoperiti sensuri, pur si simplu degustati asa cum se face cu un dejun bun. 


Urmatorul meu preferat este "Humanos con patatas" (Oameni cu cartofi, de K. & J.Prada  o poveste de canibalism cu tente comice. Canibalismul ar veni din iubire si din prea multa carne. Pactul pecetluit in copilarie cu singe de capra este refacut la maturitate cu ofranda propriului corp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu