sâmbătă, 14 ianuarie 2012

My French (online) Film Festival - 12 ianuarie-1 februarie

Sursa: MUBI
My French Film Festival este o ciudatenie de proiect care imbina votul publicului, votul juriului (alcatuit din jurnalisti care scriu despre cinema) si vizionarile online ale unor filme frantuzesti si canadiene (10 scurtmetraje si 10 lungmetraje) noi si foarte noi selectate de organizator (UniFrance films si Allocine) intr-o sectiune de “competitie”. Alaturi de aceasta, My FFF afiseaza o mini sectiune de filme in afara competitiei (am remarcat aici filmul lui Claude Autant-Lara, La Traversée de Paris, pe care criticile lui Truffaut mi l-au facut cunoscut). 

Aflat la a doua editie, acest My French Film Festival isi propune sa faca cunoscute prin intermediul internetului cele mai remarcate filme de debut din peisajul francofon (in cazul acesta francez si canadian).
MUBI a dezvoltat un parteneriat cu acest festival, astfel incat o parte din aceste filme se pot vedea aici, contra unei sume modice (in comparatie cu pretul unui bilet de cinema la multiplex).






Spectatorilor interesati de fenomenul debutului cinematografic, cu poncifele, balbele si incercarile sale disperate de a trata spatiul uneori abulic, alteori traumatic al adolescentei le recomand calduros doua exemplare made in France, ambele stampilate cu un premiu Louis-Delluc pentru debut in lungmetraj: Belle épine de Rebecca Zlotowski (2011) si Un poison violent de Katell Quillévéré (2010). Memory Lane de Mikhael Hers este un alt eveniment special din categoria  “debut de lungmetraj” care imi pare demn de remarcat, portret varatic de grup de prieteni aflati la zenitul primei tinereti care simt cumva venind toamna existentei in varianta adulta. Despre “Huit fois debout”de Xabi Molia scriam in luna decembrie cu ocazia FFF 2011, intre timp, lucru uimitor, filmul a iesit in salile de cinema si probabil ca spectatorul cinefag a reusit sa-l vada.



La categoria scurtmetraj, constat cu bucurie ca din cele 10 titluri programate, 3 sunt filmulete de animatie (preferatele mele fiind “Le silence sous l’écorce” semnat de Joanna  Lurie despre care mai scriam candva si “Dripped” de Léo Verrier vazut anul asta la Anim’est). Mentionez de asemenea “Petit tailleur” al doilea film semnat de actorul Louis Garrel, care foloseste acelasi ton din “Mes copains” (2008) si amesteca teatrul, sincopele narative, noptile albe  si accentele cvasi documentare. Alaturi de acesta in program s-ar putea afla si  “Le meilleur ami de l’homme”, cel de-al doilea scurtmetraj semnat de Vincent Mariette, ori “Aglaé” de Rudi Rosenberg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu