vineri, 29 octombrie 2010

Festivalul filmului thailandez la NCRR


Inca un festival discret la orizont, eu il descopar dupa ce el s-a deschis binemersi. Filmele sunt programate la MTR si sunt cu siguranta raritati in sensul in care astfel de cinema nu va trece niciodata prin vreo sala de mall (de la noi) desi selectia include titluri de box office in Thailanda. De gustibus…

Sursa: MTR
Programul, trailerele si sinopsisurile le puteti gasi si pe blogul salii de cinema de la MTR, hai s-o numesc si eu de acum incolo NCRR, ca isi merita sigla. Am scotocit ici-colo dupa informatii, iata cateva dintre ele pentru cei interesati:

Hom rong (The Ouverture) 
Sursa: Wikipedia
The Overture de Ittisoontorn Vichailak (2004) este un biopic-drama muzicala care are in centrul sau figura unuia dintre cei mai cunoscuti maestri ai muzicii tailandeze. Povestea incearca sa surprinda schimbarile culturale, istorice si politice care se opereaza in Thailanda intre sfarsitul secolului XIX si anii 40 ai secolului XX.
L-ati fi putut vedea joi 28 octombrie la ora 18:00, il puteti inca prinde duminica 31 octombrie la ora 17:00.

Best of Times de Yongyuth Thongkongtoon (2009) o drama romantica despre uitare si efemeritatea sentimentelor.
Stiu si eu ce sa zic? Din “trecutul” cinematografic al autorului, regizor, producator si scenarist  fac parte cateva comendii delirante cu jucatori de volei gay (The Iron Ladies 1 si 2),  subrete-agente secrete (Maid) si unul sau doua segmente horror (“See prang“ de exemplu) in antologii cinematografice colective gen “4abia”sau “Phobia2”.
Sursa: Thaicinema.org
Nu am vazut niciun film al lui Yongyuth Thongkongtoon, am senzatia ca “Best of Times” a mai intrat intr-un program de festival. Undeva autorul isi prezinta credo-ul cinematografic astfel: 
"I present serious issues as bitter pills coated with caramel"
Filmul este programat numai vineri 29 octombrie ora 17:00.


Mekhong Full Moon Party (2002) este primul film regizat de Jira Maligool in maniera semi documentara despre unul dintre cele mai ciudate fenomene naturale, focurile vii Naga care se pot observa in delta Mekhongului cu ocazia lunii pline de la sfarsitul lui Octombrie. Mingile de foc au dat nastere unui soi de festival, Bang Fai Phaya Nark, un fel de pelerinaj al curiosilor care vin sa admire ciudatele scantei care apar si se sting pe suprafata apei la sfarsitul sezonului ploios si care isca sistematic dezbateri si conflicte intre ipoteze stiintifice, zvonuri si mituri moderne si explicatii religioase.


Filmul este programat numai vineri 29 octombrie la ora 19:00.

Fan chan/My Girl (2003)
Filmul este in primul rand interesant prin faptul ca se prezinta ca debutul in regie de film a nu mai putin de sase tineri regizori si scenaristi: Vitcha Gojiew, Songyos Sugmakanan, Nithiwat Tharathorn, Witthaya Thongyooyong, Anusorn Trisirikasem si Komgrit Triwimol. Altfel ,“Fan chan” este o retrospectiva sentimental-nostalgica cu accente comice a copilariei dintr-un orasel din Thailanda anilor 80. Catalogat ca film domestic, foarte apreciat de publicul thailandez, filmul beneficiaza de un soundtrack aparte care mie imi aduce aminte de un film mai interesant, “Monrak transistor” (2001) de Pen-Ek Ratanaruang.
Sursa: Wikipedia
Filmul se poate vedea sambata 30 octombrie ora 17:00

The Elephant Keeper- Mom Chao Chatrichalerm Yukol (1987)

M.C.Chatrichalerm Yukol (aka Than Mui) este, ca orice cineast thai care se respecta, multivalent in activitatea de regizor, scenarist, producator. Schepsisurile sunt ascendenta sa regala (“Mom Cha” s-ar traduce prin HSH), versatilitatea subiectelor abordate, statutul de pionier in productia cinematografica locala si curioasa adaptare a stilului american la universul asiatic thai (n-am vazut inca “Out of Darkness”, filmul sau SF, primul SF thailandez dealtfel, din 1971, desi tare ma intereseaza). Lumea il cunoaste pentru filmele-epopei ca “King Naresuan“ sau “Suriyothai” pe care publicul thai le-a adorat.

Sursa: Thaifilmjournal

Cum niciun film thai nu se poate incadra intr-un gen prestabilit asa cum suntem noi obisnuiti, as putea spune ca “Khon Liang Chang / The Elephant keeper” este un fel de film de actiune cu mesaj ecologic care poate parea nerealista, deliranta spectatorului obisnuit cu un anumit tip de fantastic.

Aici o mini avancronica a filmului

 Filmul poate fi vazut sambata 30 octombrie la ora 19:00

PS: Intrarea este libera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu