duminică, 3 aprilie 2011

De vazut la cinema- festivalul international NexT si alte rautati


Va previn, saptamana care incepe maine va fi una foarte aglomerata.

Sursa: www.flixster.com

 Din fericire, pe blogul Centrului ceh nu este anuntat obisnuitul documentar de luni, voi rasufla un pic timp de o seara. Asta pentru ca marti, ca in orice prima marti din luna, la NCRR are loc seara speciala dedicata retrospectivei Wim Wenders pe care n-am de gand sa o pierd. In program, “Alice in den Städten” (1974) primul film din trilogia “vagabondarilor” cinematografice alaturi de “Kings of the Road“ (1976) si “Falsche Bewegung” (1975).


Ca sa va faceti o idee, aici gasiti o cronica a acestui film.

*****
Miercuri seara, cineclubul a programat ceva interesant, un documentar din zona cinematografului angajat semnat de cineastul independent Lionel Rogosin. Cinefilul interesat de documentar a auzit si poate a vazut deja “On the Bowery “ debutul lui Rogosin din 1956, “Come Back, Africa” (1959) este insa o prezenta foarte rara in cinecluburi. Filmat in clandestinitate cu foarte multe precautii intr-un township de langa Johannesburg in perioada  apartheidului, “Come Back, Africa” este unul dintre primele documentare interesate sa denunte “in situ” brutalitatea politicii de segregare rasiala.



*****
Sursa: Facebook NexT

Tot miercuri seara incepe cea de-a 5a editie a Festivalului International de Film NexT (6-10 aprilie) care-l va tine cu siguranta ocupat pe cinefilul interesat de scurtmetraj. Din comunicatele de presa, am observat ca anul acesta agenda seminariilor, intalnirilor si discutiilor pe seama regiei, sound design-ului si criticii de cinema in special este destul de bogata, ele desfasurandu-se intre 7 si 9 aprilie la Mansarda Carturesti. Programul detaliat se afla aici.




Iata cateva subiecte care-l pot interesa pe cinefilul interesat de critica de cinema, eventual blogger in orele sale libere: Critica de film – canale clasice versus new media, Rolul criticului de film azi ca formator de opinie si Cum poate un tanar sa devina critic de film azi? 10 ponturi ce sa NU faci ca incepator cand scrii despre filme, dacă vrei sa-ti construiesti o cariera in domeniu. Invitatii la seminariile de critica sunt Boyd van Hoeij (editor Variety, colaborator IndieWire, corespondent cineuropa.org), Sydney Levine (editor IndieWIRE), Jacky Goldberg (regizor, producator, critic de film, il puteti citi in paginile Les Inrockuptibles), Marian Masone (producator al Festivalului de Film de la New York), Christian Guinot (fondator al Festivalului Internațional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand), Paul Brunick (editor Film Comment si colaborator New York Times, Slant si Bomb). La seminariile de critica ii puteti urmari si pe criticii romani Magda Mihailescu, Dana Duma, Andrei Cretulescu, Mihai Chirilov, Andrei Gorzo, Luiza Vasiliu si Cristi Luca.

PS. Pentru toate seminariile din programul NexT intrarea este libera, numai timp sa fie, dat fiind ca cinefilul se confrunta si cu o agenda destul de bogata de proiectii.

Din programele speciale propuse de festival, nu as recomanda neaparat “Oscars Night”  (scurtmetraje castigatoare la Oscar in ultimii cinci ani), nici” Necenzurat”, ci mai degraba New Trends, New Technologies (programul dedicat pasionatilor de new media), competitia propriu-zisa care cuprinde 26 de titluri asamblate de catre organizator in patru calupuri, precum si selectiile Si eu au fost NexT Generation (lungmetrajele de debut ale lui Marian Crisan, Sophie Barthes, Rosario Garcia Montero) si Festival Friends (care include patru scurtmetraje proiectate in premiera mondiala). Pe agenda mea un loc aparte il are selectia de scurtmetraje de la Clermont Ferrand pe care insa organizatorul a plasat-o foarte tarziu in programul zilei de joi 7 aprilie, precum si selectia de la “Semaine de la critique” plasata in program in ultima zi a festivalului. Mi-as dori sa am destul timp sa vad calupurile de “Short Matters” si, din cand in cand, sa mai si respir un pic. 

Cum spuneam, va fi o saptamana foarte ocupata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu