duminică, 10 aprilie 2011

Inca o saptamana incarcata - incercati B-Est (11-17 aprilie)


Am tot asteptat sa anunt acest festival Bucharest IFF dedicat lungmetrajelor, ca de obicei pe ultima suta de metri au fost anuntate filmele selectionate pentru editia de anul acesta, a 7-a mai precis.
Trei cinematografe vor programa filmele selectate pentru festival: Studio, Elvira Popescu si Noul Cinematograf al Regizorului Roman (NCRR).
Desi situl festivalului a ramas la fel de greoi si de neprietenos (mai bine va uitati pe pagina Facebook a festivalului), programul imi pare mai interesant ca anul trecut. Toate filmele merita vazute, in special cele care nu sunt programate pentru a intra in circuitul salilor de cinema (adica majoritatea), in special cele care sunt programate in festival o singura data.

Comunicatele de presa ale festivalului au facut publicitate pentru filmul Sofiei Coppola “Somewhere“ (probabil datorita Leului de Aur 2010),  pentru “Greenberg” (soi de indie de succes semnat de Noah Baumbach) si pentru “Outrage” (noua “dementa Yakuza”, adica ultimul Kitano trecut pe la Cannes&comp). Sunt Toma necredinciosul asa ca, dupa consultarea programului iesirilor din lunile urmatoare, pot spune ca mai sus mentionatul “Greenberg”, precum si “La princesse de Montpensier” de Bernard Tavernier (proiectat o singura data la sfarsitul festivalului) ori “Mammuth” (2010) regizat de duo-ul Gustave de Kervern/Benoît Delépine sunt programate sa iasa in sali. Cinefilul pradator le poate lasa linistit la o parte.



Raman insa filme “mici” precum “Meek’s Cutoff” de Kelly Reikhardt, “Balade triste de trompeta” de Alex de la Iglesia ori “Winter’s Bone” de Debra Granik care nu vor iesi niciodata din circuitul de festival cel putin pentru publicul de aici si care tocmai de aceea nu trebuiesc ignorate.



Tot pe agenda mea se afla nostalgii precum filmul cu samurai al lui Takashi Miike, “13 Assassins” si confratele wuxia “Reign of Assassins” semnat de John Woo alaturi de Chao-Bin Su. Lista mea mai contine si comicarii precum “Abel” (comedia amaruie a mexicanului Diego Luna) si experimentul roman grafic&cinema numit “Tamara Drewe” (Stephen Frears avand-o ca sursa de inspiratie pe Posy Simmonds, amatorii de comics ar putea sti de ce). Daca mai includ si “Animal Kindgdom” (regizor David Michôd) ajung la concluzia ca si pentru B-est ar fi trebuit sa-mi rezerv un mic concediu. Nu-l uit nici pe “Nader and Simin” aka “A Separation” de Asghar Farhadi (am avut candva ceva de comentat despre “About Elly”, filmul sau din 2009), iar pe “Kaboom” (un Gregg Araki sclipitor si tandru) sper sa-l pot prinde, daca nu, mi-l voi rezerva linistita pentru TIFF.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu