sâmbătă, 16 aprilie 2011

Festivaluri de aiurea



La cate festivaluri se ivesc in fiecare an in lume, este sigur ca as fi trecut fara sa-mi dau seama pe langa COL•COA (“City of Lights, City of Angels”) aflat la cea de-a 15 editie daca n-ar fi fost tag-ul  A Week of French Film Premieres in Hollywood (care m-a facut curioasa in privinta selectiei de lungmetraj) si programul de scurtmetraje corespondent care a inclus productii ale studentilor de la FEMIS pe care MUBI le pune la dispozitia celor interesati pe gratis.

Aici o foarte scurta prezentare a acestor filmulete, precum si a festivalului in sine.

*****




Tot pe Mubi, am gasit un prim lineup al festivalului de la Cannes, asta pentru ca Gilles Jacob si Thierry Frémaux au facut cunoscut faptul ca s-a terminat selectia pentru cea de-a 64-a editie a festivalului: din 1715 de titluri, doar 49 de lungmetraje din 33 de tari au fost acceptate in competitiile festivalului.

La categoria cea mai dura, competitia propriu-zisa, as cita “La piel que habito” de Pedro Almodovar (o, se pare, prima incursiune a cineastului spaniol in teritoriul horror-thriller), “L’Apollonide: souvenirs de la maison close” de Bertrand Bonello (titlul acesta functioneaza mai bine ca un “tag“, pe mine m-a facut curioasa, cu atat mai mult cu cat atat “Le pornographe” cat si “Tiresia” nu sunt filme care sa iasa in salile noastre vreodata).
Tin pumnii ultimului film al lui Nuri Bilge Ceylan, “Bir Zamanlar Anadolu/Once Upon a Time in Anatolia” si lui Terrence Malick, prezent in competitie cu “The Tree of Life” pe care sper sa le vad intr-o buna zi.




Fratii Dardenne vor fi si ei prezenti cu “Le gamin au vélo”, ca si Aki Kaurismaki, cu o noua tentativa de film in limba franceza, ”Le Havre”. Promitator este “Sleeping Beauty” semnat de australianca Julie Leigh, debutanta intr-ale cinema-ului (aici puteti gasi un trailer al filmului). Un alt debut cinematografic vine din Austria, singurul film in limba germana dealtfel, “Michael” al lui Markus Schleinzer (director de casting pentru multe din filmele lui Michael Haneke intre altele).


Nanni Moretti se afla si el pe lista cu “Habemus Papam” cu un subiect curios si cumva la moda; pe situl filmului puteti gasi mai multe informatii. Tot o prezenta curioasa in aceasta competitie este ”Driver”, ultimul film ”indie” al “domnului Pusher”, Nicholas Winding Refn. Cei care au vazut deja “Il Divo”, vor fi incantati sa auda ca si Paolo Sorrentino a fost acceptat in competitie cu ultimul sau film “There Must Be the Place”.

Mai putin interesante par a fi “We must to talk about Kevin”, film semnat de Lyn Ramsey (genul de drama familiala pornind de la un best seller nu a dat decat rareori rezultate convenabile in cinema, ma gandesc la “Mystic River”) si ciudata idee care i-a venit lui Takashi Miike de a construi un nou film (“Ichimei”) pornind de la secventa de debut din “Juusan-nin non shikaku/ The Thirteen Assassins”. Nici Naomi Kawase nu a scapat de febra fictiunii istorice, ca dovada ”Hanezu no Tsuki”.

Am rezerve mari in ceea ce priveste filmul lui Radu Mihaileanu, “La Source des femmes”, subiectul imi aduce foarte bine aminte de dragutul de “Absurdistan” al lui Veit Helmer, vazut la una dintre editiile trecute ale B-est (Premiul publicului, B-est 2009).

Cam atat despre competitia cea mare; lucruri inca si mai interesante ar fi programate la sectiunea “Un certain regard”, dar asta sper sa fie o alta poveste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu