vineri, 12 august 2011

De citit pentru lungul weekend care ne asteapta

MUBI

Nu-i mare lucru de vazut la cinema - exceptie facand “Tournée” al lui Mathieu Amalric si probabil “Mr Nobody” in regia lui Jaco van Dormael. Ramane doar scris-cititul, cu care altii cel putin stau mult mai bine. Iau ca exemplu agenda varatica a lui David Hudson de pe MUBI care propune o multime de lucruri interesante. Sufletelor tari le sunt dedicate line-up-uri cu filmele aliniate la start pentru Toronto si Venetia, cele doua imense festivaluri ale inceputului de toamna. Eu una nu rezist la asa ceva, am facut deunazi greseala sa consult fugitiv retrospectiva Vincente Minelli si programul special Jean-Marie Straub de la festivalul de la Locarno si m-am arssss.

*****

Tot de la David Hudson citire, carnetelul lui semnaleaza lucruri si mai interesante, precum vizita rapida prin gradina Cinema-Scope care pe mine una m-a dus direct la articolul semnat de Andréa Picard.

CinemaScope

*****

Aparitia unui nou nascut in lumea revistelor de cinema este intotdeauna o veste buna: incercati “The Parallax”. Revista vine din Vancouver  si incepe cu un editorial ambitios “Cowboys and Alienation Effects: What Is a Film Journal To Do in the 21st Century?”. Semnalez in fuga interesantul articol al lui Josh Timmermann (“Clear History”) si studiul dedicat filmografiei lui James Gray de Adam Cook ("Gray Areas").

Nu sunt probabil singura careia Tarkovski nu-i spune mare lucru, dar imi fac datoria in a semnala, tot de la articolul lui David Hudson citire, ca “Electric Sheep” isi dedica numarul din august acestui cineast. Eu am preferat sa ma amarasc cu articolul rezumat al unei manifestari imposibile la Bucuresti, adica programul londonez cu tematica” Japanese Independent and Experimental Cinema of the 1960s”.

Electric Sheep - Shinjuku in London: The Desert Archipelago (Katsu Kanai)

*****

Inchei cu un articol interesant despre arta de avangarda made in China care mi-au adus cumva aminte de scurtmetrajele animate ale lui Sun Xun (un comentariu aici):

ArtTattler


*****

Bonus pentru cititorul rabdator, aici un articol semnat de Jana Prikryl dedicat lui Buster Keaton.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu