joi, 4 august 2011

Festivalul International de Film Independent Anonimul (8-14 August)

Anonimul

Singurul festival de anvergura din perioada estivala fiind, Festivalul International de Film Independent Anonimul nu poate fi ignorat. Organizatorii au programat ce-a de-a opta editie a acestui festival in acelasi cadru, adica in localitatea Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii in intervalul 8-14 august. Cei interesati pot urmari in aceasta perioada trei competitii diferite care privesc lungmetrajul de fictiune, scurtmetrajul de fictiune si cel de animatie.

Iata mai jos cateva scurte informatii despre cele 7 filme de lungmetraj, deja premiate la festivaluri precum cele de la Rotterdam, Berlin sau Venetia si selectionate de catre Ludmila Cvikova in competitia pentru trofeul Anonimul. Lucru important, premiul este acordat pe baza voturilor exprimate de public, tagline-ul  afisat anul acesta fiind “Un festival pe nisip cu un singur VIP - Publicul”.


Gromozeka
Gromozeka” in regia Vladimir Kott (Rusia, 2011)
Selectat in competitia editiei de anul acesta a Festivalului International de Film de la Rotterdam, “Gromozeka“ tese paralele si intersectari in existenta a trei prieteni moscoviti de varsta mijlocie, odinioara prieteni nedespartiti deveniti perdanti in lupta cu viata. Un sofer de taxi, un chirurg si un politist luptandu-se cu compromisurile intr-o ambianta decrepita cu rare accente de comic funebru in care nefericirea ori esecul sunt o boala contagioasa.


*****

Dom/The House” in regia Zuzana Liová (Slovacia- Cehia, 2011) este o drama in tonuri sumbre si naturaliste pe tema legaturilor de ura-iubire si neintelegere profunda dintre parinti si copii intr-un satuc din Slovacia contemporana. Relatiile dintre generatii sunt conditionate de lipsa banilor, de visul independentei financiare care trece totdeauna prin casuta “emigrare” si de pofta de libertate a celor foarte tineri.
Realizatoarea Zuzana Liová, de felul ei scenarista a avut nevoie de 6 ani pentru a scrie “Dom” si a insistat sa semneze si regia acestui film; proiectul a fost fost selectat la concursul ScriptEast, fiind recompensat cu premiul Krzystof Kieslowski acordat in 2007 la Cannes. Filmul a fost selectionat la categoria “Forum” dedicata noului cinema de la editia de anul acesta a Festivalului international de film de la Berlin.

*****

The Journals of Musan” in regia lui Jung-bum Park (Coreea de Sud, 2010) pare a fi un biopic dedicat vietii de marginal si mai ales mortii unuia dintre cei mai cunoscuti refugiati nord coreeni in Coreea de Sud. De fapt filmul este o poveste despre singuratate, marginalizare, violenta si alienare scrutate prin ochii acestui fugar care nu-si gaseste locul niciunde si pe care societatea il refuza. Park Jung-bum a scris, produs (cu mare greutate), regizat si jucat acest film indie venit din Coreea.

Pelicula a fost recompensata cu premii importante la Pusan (premiul pentru debut), Rotterdan (Tiger Award), Marrakesh (Golden Star Award), Deauville, Hong Kong si Cracovia.


Aici si aici puteti gasi interviuri cu cineastul.

*****

Çoğunluk /Majority” (Turcia, 2010) este debutul de cineast al lui Seren Yüce care pana in prezent a lucrat cu regizori precum Fatih Akin (“The Edge of Heaven”) si Yesim Ustaoglu (”Pandora’s Box”). Dupa spusele autorului,
“Çogunluk este o mostra de autocritica: a mea personala si a societatii turce (…) Filmul se petrece in Istanbul, care seamana cu orice alta metropola a unei tari pe cale sa se dezvolte, acoperit de-un amestec de beton gri si galbui. Cred ca Arhitectura (cineastul este de formatie architect - n.n.) este imbracamintea societatii. Si imbracamintea aceasta este foarte importanta pentru mine atunci cand ma gandesc la compozitia vizuala a filmului. Felul in care orasul este imbracat spune multe despre locul ca atare, locuitorii sai, despre cum le afecteaza felul de viata si interactiunile cu ceilalti (…) Scopul meu este sa arunc o privire asupra “noastra” prin intermediul unei povesti familiale”.

Aceasta poveste care are ca personaj principal un tanar apatic strivit de autoritatea parintilor surprins intr-un moment de “rebeliune” incearca sa condenseze complicata tesatura a mentalitatilor care interactioneaza intr-o societate diversa din punct de vedere etnic dar foarte stratificata in fond.

Filmul a fost recompensat cu trofeul Luigi de Laurentiis (cel mai bun debut) la Festivalul de film de la Venetia editia 2010.


*****

Podslon/Shelter” (Bulgaria, 2010), debutul in materie de lungmetraj al animatorului si actorului Dragomir Sholev este o poveste in mare parte autobiografica cu parinti si copii care se pun in imposibilitatea de a mai comunica unii cu altii. Eroul acestei comedii amarui este un pusti de 12 ani fascinat de marginalitatea asumata a gastii de punkeri din cartier. Scenariul acestei pelicule este scris de cineast impreuna cu Razvan Radulescu si Marina de Raaf.
Aici un interviu cu Dragomir Sholev.


*****

Wasted Youth” coregizat de Argyris Papadimitropoulos si Jan Vogel (Grecia, 2011) a deschis editia de anul acesta al Festivalului International de Film de la Rotterdam, fiind selectionat in competitia oficiala. Pelicula propune portretul unui alt oras aflat in plina criza, o Atena toropita de caldura in care destinul unui tanar skater se intersecteaza in mod neasteptat cu existenta plictisitoare a unui politist de varsta mijlocie care ar da orice sa nu mai lucreze in tura de noapte. Fictiunea aduce aici vorba despre realitatea sociala, ratacind pe cai cvasi documentare pentru a se converti in final in drama.
Aici o cronica a filmului.



*****

Nu am de gand sa prezint “Periferic” filmul lui Bogdan George Apetri (Romania, 2010), remarcat la Festivalul International de Film de la Lucarno la editia de acum un an, cu un scenariu inspirat dupa o poveste scrisa de Cristian Mungiu si Ioana Uricaru si coscris de cineast impreuna cu Tudor Voican, probabil unii dintre voi l-au vazut deja.



*****

La sectiunea de scurtmetraj, din cele 300 de titluri inscrise in festival, selectia realizata de Irina-Margareta Nistor a pastrat doar 32 de scurtmetraje de fictiune si 21 de scurtmetraje de animatie. Acestea concureaza pentru Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de fictiune, respectiv Cel mai bun scurtmetraj de animatie care se acorda tot pe baza voturilor publicului.

*****

Unul dintre bonusurile pentru cei care se vor deplasa in Delta Dunarii in aceasta perioada il va constitui filmul proiectat in deschiderea festivalului :“The Tree of Life” de Terrence Malick, “Palme d’Or” la Festivalul de Film de la Cannes editia de anul acesta.
Al doilea bonus ar fi programul special dedicat cineastului turc Nuri Bilge Ceylan, invitatul special de anul acesta al festivalului. Programul include, pe langa ultimul sau film “Once upon a time in Anatolia” si peliculele “Uzak / Departe” si “ThreeMonkeys / Cele trei maimute”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu