duminică, 11 octombrie 2009

Anim'est 2009 la final


Gata si cu editia din anul acesta a festivalului de la Anim'est. Multe filme de vazut, multe comentarii de facut, alegeri dificile de operat in ceea ce priveste programul, mai mult decit incarcat.

Pe situl festivalului puteti vedea acum palmaresul complet al competitiei.  Sint foarte incintata pentru trofeul Anim'est care a fost acordat scurmetrajului "Fantoma de la cinema /The Phantom of the Cinema" in regia lui Erik van Schaaik, un film care a stiut sa imbine perfect tehnica animatiei si gustul pentru cinema intr-un ansamblu mai mult decit original. M-a uimit foarte tare in schimb premiul pentru cel mai bun lungmetraj acordat filmului "Pianul din padure/Piano Forest", aici as fi pariat pe "Brendan si secretul din Kells/Brendan et le secret de Kells" mai degraba si as fi pierdut.
M-am numarat printre cei care au votat cu entuziasm pentru "Post!" (regia Mathias Bruhn si Christian Asmussen) care pina la urma a luat premiul publicului. M-am bucurat mult pentru premiul Stella Artois acordat scurmetrajului "Mei Ling"(regia Stéphanie Lansaque si François Leroy) si pentru mentiunea speciala pe care juriul a acordat-o pentru "Aripi si visle/ Wings and Oars" (regia Vladimir Lesciov), mentiune pe drept cuvint meritata.

Nu as putea comenta premiile acordate la sectiunea film studentesc pe care a trebuit s-o sacrific anul acesta din pacate, dar m-am simtit bine citind ca premiul Toon Boom pentru sectiunea Balkanimation a mers catre "Trei surori si Andrei/Three Sisters and Andrey" (regia Boris Despodov si Andrei Paunov), de departe cel mai bun film la aceasta sectiune anul acesta.
Nu pot comenta nici sectiunea videoclip & film publicitar, nu am vazut nici unul dintre cele doua calupuri in competitie.

La capitolul organizare, proiectiile intirziate au fost ceva mai putine fata de anul trecut si in sala gigantica (ok ok e friguroasa, miroase a vechi si e prost luminata, dar e mare) de la cinema Patria nu am vazut sa fie vreo criza de locuri asa cum a fost anul trecut la Scala. Din pacate nesimtirea publicului spectator a ramas constanta, mincatul, vorbitul la telefon si comentatul cu voce tare a filmelor se mentin in top, dar asta chiar nu-i vina organizatorilor.

Selectia filmelor a fost buna, multe filme, multe tehnici de animatie exemplificate, multe programe speciale, multe mozaicuri si o competitie serioasa. Lungmetrajele din competitie insa au cam scirtiit anul acesta, dar daca punem in balanta retrospectiva Miyazaki totul se echilibreaza pina la urma.

Poate ca sesiunile de "Q&A" ar fi putut fi organizate cu mai mult nerv si mai multa atentie, dar asta e, nu-i poti impune publicului sa fie reactiv dupa un calup de filme vazute in prealabil.

Concluzie: asteptam editia a 5-a a Anim'estului si ne revedem poate la anul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu