sâmbătă, 24 octombrie 2009

Anim'est 2009 Scurtmetraje Mozaic 5

"Mozaic 5" este calupul cu animatiile cele mai voluminoase. Incerc sa trec in revista impresiile pe care mi le-au lasat filmele care au intrat in aceasta "culegere" animata:

"Urs" de Moritz Mayerhofer este un proiect de doctorat care doreste sa combine decorul pictat asemeni filmelor de odinioara si personajele create prin tehnici CGI. "Urs" este dovada pasiunii lui Moritz Mayerhofer pentru animatie. "I really love the cinema and wanted to create a film that is on the one hand something for the big screen with deep atmospheric images, but on the other hand has a story that is touching and believable" spune el aici, in acest articol dedicat scurtmetrajului. Senzatia mea este insa ca atmosfera a prevalat intr-o asemenea masura in cazul lui "Urs", incit povestea a fost cumva sacrificata in favoarea acelui superb apus de soare.



*****

Filmuletul Anetei Kýrová "Chybička se vloudí / Ce greşeală!", produs de Academia de film din Praga este o povestioara simpatica pe tema schimbului accidental de progenituri intre doua specii diferite; la urma urmei puiul de om si cel de urs isi vad de viata pentru care sint genetic programati, in timp ce parintii sint gata de oricite schimbari si sacrificii este nevoie. Tehnica folosita este clasica, un 2D apropiat de caricatura care stie sa se dispenseze de dialoguri. Filmul a primit o Mentiune speciala la festivalul de filme studentesti "Early Melons" din Bratislava anul acesta.
Se poate vedea aici sau aici:


*****

Cu filmuletele precum cel semnat de Sam si numit "O Güerepork / The Werepig" (il puteti vedea aici) lucrurile sint delicate: parodia filmelor cu zombie si vircolaci trebuie tinuta sub control, "revelatia " din final trebuie pregatita cu grija, iar satira consumerista mai degraba nuantata. Produs de Ignacio Benedeti Cinema (A Coruña), filmuletul este povestea fals sordida a doi pseudo turisti americani aterizati fara sa vrea intr-o ferma care promoveaza slow food-ul si variantele carnasiere bio. Cu mentiunea ca aici gripa porcina este inlocuita de o epidemie de vircolacita. Dupa mine, filmul are lungimi (alergatul sub clar de luna de ex, scena din autobuz  care se lungeste pentru a trece in revista tot arsenalul junk food al celor doi mitocani) si este foarte previzibil din pacate. Ca majoritatea filmelor parodice construite dupa acelasi tipic.


Despre Sam (Samuel Orti Marti adica) am aflat ca, impreuna cu Ati si-a realizat si produs trei scurtmetraje inainte de a fi selectionati pret de un sezon de catre cei de la Aardman Animations. Au urmat "El ataque de los Kriters asesinos" si "The Werepig". In prezent, Sam si Ati pregatesc primul lor lungmetraj, "Ramon".

*****

Germania Wurst


Iata unul dintre cele mai apreciate filme ale mozaicului, daca ne luam dupa votul publicului, unul dintre cele mai interesante filme cu mesaj politic de anul acesta as zice: "Germania Wurst (German Story in a Bite) / Cirnat nemtesc (Poveste germana intr-o muscatura)"  semnat de berlinezul Volker Schlecht. Este vorba pur si simplu de un compendiu animat de istorie nationala, incepind cu referintele lui Tacitus si terminind cu caderea zidului si reunificarea de dupa; istoria deapana timpurile medievale cu popii si imparatii sai, cu cohorte de cavaleri cruciati, cu valul Reformei si razboaiele ei. Urmeaza apoi Prusia si Napoleon, revolutia de la pasopt, industrializarea si puterea de"fier" a imperiului german, primul razboi mondial, national socialismul si lagarele holocaustului, al doilea mare razboi si scindarea tarii. Toate acestea se desfasoara in pas de defilare pe acorduri de mars militar, iar capitolele istoriei sint feliate cu generozitate dintr-un imens si unic cirnat national. Aici un interviu cu animatorul Volker Schlecht ocazionat de festivalul de film documentar si de animatie DOK de la Leipzig. Aici situl scurtmetrajului.

*****

Unul dintre cele mai perturbatoare scurmetraje din mozaic "Dossiê Rê Bordosa / Dosar Rê Bordosa" de Cesar Cabral este autopsia in stil documentar a unei crime. Aceea prin care ilustratorul si autorul de comics-uri Angeli (alias Arnaldo Angeli Filho) isi ucide unul dintre personajele principale, faimoasa Rê Bordosa. Dosarul imaginat de catre Cesar Cabral, aduna marturii in stil senzationalist: fosta doamna Angeli, un psihanalist, un amic al "ucigasului", vocea de dincolo de mormint a moartei care isi face o autocaracterizare deloc magulitoare si, in final, invitatul surpriza, Angeli insusi. Pe post de deranjat psihic cu ceva antecedente nelinistitoare. Toate aceste personaje modelate in plasticina si filmate in stop motion defileaza cu nerv intr-un univers care sterge limitele dintre realitatea asa cum o stim (Angeli chiar exista, pe Rê Bordosa o puteti intilni in "Especial Historias de Amor" sau, mai bine, in numarul special pe care "Chiclete com Banana" il dedica mortii acestui personaj eminamente urban) si o alta alternativa in care abandonarea unui personaj de catre creatorul sau echivaleaza cu o omucidere. Cinematografic vorbind," Dossiê Rê Bordosa" uzeaza cu finete de flash-back-uri bine gindite si de un montaj vioi care-i imprima ritmul acela trepidant de reportaj de scandal combinat cu elemente de film politist si de docu-fictiune in toata regula.



*****

Mulot Menteur


"Le mulot menteur / Soarecele mincinos" este o coproductie franco-belgiana-ungara semnata de Andrea Kiss, ilustratoare, artist plastic si creatoare de scurtmetraje de animatie. "Le mulot menteur" tine sa fie in primul rind o poveste cu morala destinata in special copiilor, un soi de fabula care-l are ca personaj principal pe soarecele de cimp, rege al mincinosilor printre animalele din padure. Intr-o poveste clasica, un astfel de obicei ar fi fost sanctionat printr-o intorsatura de situatie gen "pacalitorul pacalit", aici insa inventiile si fanfaronada soarecelui sint privite cu un ochi favorabil. Realizat admirabil in hirtie decupata si colorata (de unde si aerul foarte handmade al produsului final), filmuletul dureaza parca un pic cam prea mult pentru gusturile mele si este o idee prea vorbaret pentru publicul caruia ii este dedicat in primul rind.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu