luni, 13 decembrie 2010

Daca a fost luni, a fost documentar – “1983 - The Brink of Apocalypse” de Henry Chancellor


Este ceva relaxant in documentarele de luni din seria “British Doc” de la NCRR, nici unul nu are strict calitati artistice, mai toate sunt productii de impact la public, ceea ce nu le face dezagreabile, dimpotriva. Cu greu m-am convins pe mine insami sa ratez proiectia de saptamana trecuta, asa ca in seara asta am tinut mortis sa vad o productie Channel 4 din 2007 pe tema crizei rachetelor din perioada razboiul rece, cand Andropov si Reagan se priveau urat pe deasupra faliei mondiale sapate de razboiul rece.

Nu am incredere atat in faptele istorice manipulate de montajul care alatura “confesiuni” ale spionilor, fostilor oficiali CIA, fostilor consilieri prezidentiali de ambele parti, coloneilor la pensie. Sunt convinsa ca ceea ce ni se prezinta este o mostra de storytelling  din categoria dosarelor istoriei. Ca dovada, posibilitatea ca dezghetul sa fi avut loc datorita unui film de Nicholas Meyer, The Day After (1983),  pe care Reagan l-ar fi vizionat  si s-ar fi ingrozit de numarul urias de victime cu care s-ar fi lasat Victoria americana. Filmul ar fi operat prin vizionarea sa un fel de dezvrajire a presedintelui care doar astfel ar fi scapat din autohipnoza generata de logica militara: ca sa te aperi de dusman e nevoie sa te inarmezi - armele distrug inamicul - daca distrugi inamicul, castigi.

Cele cateva citate din “The Day After” i-ar face sa surada pe amatorii de calamitati la cinema (transformarea instantanee a civililor in schelete sub actiunea suflului exploziilor atomice de exemplu), la fel cum spectatorii au ras la una dintre moralele documentarului: sunt si spionii dubli buni la ceva, macar asa ajung dusmanii sa comunice cumva intre ei..

Pentru curiosi, aici o explicatie mai detaliata a faptelor istorice si un fragment din film:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu