duminică, 26 decembrie 2010

De-ale internetului si filmul de animatie...- Partea a 2-a sau Cel care priveste catre Oscar

Nota: Film recomandat de TORO

A doua surpriza este unul dintre filmele selectionate la Oscar si BAFTA la categoria animatie. De ani buni de zile ignor nominalizarile, premierile si tag-urile referitoare la cele doua competitii dedicate cinema-ului consensual de box office.

Acum cateva zile insa am descoperit primul episod (“Jasper Morello and the Lost Airship”) din ciudatenia numita “The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello” (2005) semnat de Anthony Lucas, un Oscar & BAFTA anormal. Filmuletul este un amestec de 2D si 3D condimentata cu o buna doza de neo steampunk cu multe conotatii de oroare gotic-victoriana. Personajele sunt concepute dupa moda teatrului javanez de umbre Wayang care au inspirat-o candva pe Lotte Reiniger cand cu “Die Abenteuer des Prinzen Achmedsi mult mai aproape de zilele noastre pe Nina Paley in “Sita sings the Blues”. In Gothia Gazette exista un pitch al primei aventuri geografice a navigatorului Jasper Morello, unii au vorbit despre ea ca fiind un soi de Heart of Darkness in varianta animata. Cineva arunca in discutie si imaginarul din romanele lui China Miéville (“Perdido Street Station”).

Mie mi-au sarit in ochi aluziile cinematografice: imageria calatoriilor bizare din cinema-ul anilor 30, labelul steampunk impins la extreme vintage plus cartografia de dincolo de cumulusi propusa pe scurt de  Matthew Vaughn in “Stardust” si de James Cameron in “Avatar”. Arca pierduta din titlu se vrea o trimitere catre cel mai “curat” din labelul Indiana Jones combinata cu mitologia vasului fantoma. Care fantoma poarta aici numele ciudat de “Hyeronimus”.



Insula este si ea un negativ al suratelor folosite in “King Kong”ul din 1933 de Merian C. Cooper & Ernest B. Schoedsack sau, un an mai devreme, in “The Most Dangerous Game” de catre acelasi Ernest B. Schoedsack in tandem cu Irving Pichel. Gothia rimeaza pe undeva cu Gotham City si cu orasul plutitor din “Insula cu elice”. Monstruosul insa descinde direct din seria “Alien” si din romanele lui H.G.Wells.

Aici o minicronica entuziasta (suntem de acord, efectele speciale confera filmului o textura aparte, stilizata si curgatoare, o atmosfera consistenta in care evolueaza personajele) si o referinta la un alt titlu in care se foloseste pe alocuri animatia cu umbre Zoku Sayonara Zetsubô Sensei.

Am scotocit internetul dupa referinte privitoare la celelate doua titluri legate de misterioasele aventuri ale lui Jasper Morello, se pare insa ca productia s-a impiedicat pe drum si proiectul stagneaza in prezent, iar Lucas s-a apucat de animatie pentru copii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu