sâmbătă, 28 iulie 2007

Inventia lui Hugo Cabret

Ce-ar fi daca intr-o zi un baietel de 12 ani ar descoperi undeva pierduta colectie de automate create de catre Georges Meliès la inceputul secolului XX? Este intrebarea de la care a pornit cartea lui Brian Selznick, recent aparuta la noi la editura Corint.

Editura Corint


"Inventia lui Hugo Cabret", de Brian Selznick, desenator de profesie, autor a mai multor carti ilustrate, este conceputa ca un amestec de SF, film de epoca si fantasy. Un imn dedicat in parte activitatii prestigioase a lui Méliès. Cartea, clasata pe nedrept in categoria restrictiva "literatura pentru copii" (la noi a aparut in colectia dedicata juniorilor), numara mai mult de 500 de pagini in care sunt incluse 158 de desene in alb negru. Desenele respectiv textele se intind totdeauna pe doua pagini, ceea ce faciliteaza concentrarea cititorului pe imagine, respectiv pe text.

Secventa initiala este vizibila si pe situl oficial al cartii si merita comentata pe indelete pentru ca stabileste de la inceput ambitiile si scopul autorului. Desenele au o calitate cinematica si reproduc in succesiunea lor miscari de camera complexe. "Filmul" incepe cu un plan pe luna de pe cer, apoi un plan general pe Parisul anului 1931 la rasaritul soarelui; camera alege sa coboare spre fatada garii Montparnasse, se fixeaza apoi in multime pe un baiat, il urmareste in holul garii si in interiorul acesteia, atunci cind el intra intr-un coridor intunecat. Desenele dau impresia ca personajele se misca dar cel mai des "miscarile de camera" sunt toate sugerate printr-o elipsa: avem prima si ultima imagine din plan si autorul  lasa imaginatia cititorului  sau mai degraba privitorului sa completeze gaurile. El intercaleaza din cind in cind un prim plan pe obiecte sau parti de corp semnificative pentru actiune, ca un adevarat regizor de cinema.

1morechapter.com

Intelegem deci ca Selznick foloseste altfel ilustratiile de carte sau de banda desenata: aici imaginile nu ilustreaza textul, ci ele insele duc mai departe povestea, mai mult, ele alterneaza cu textul si naratia se face fie exclusiv prin imagini, fie exclusiv prin text. In asta consta aportul novator al lui Selznick iar cititorul este confruntat cu "o experienta de lectura complet noua".

Selznick a desenat el insusi toate ilustratiile cu creionul. Tehnica hasurii, texturata si extravaganta, cu rare contururi clare, este cu totul aparte. Imaginile in alb negru parcurg toata paleta de griuri, amintind de cinematograful de la inceputuri.

In partea a doua a cartii, povestea se intoarce la "realitate", cu insertii de poze din filme mute sau de desene preluate dintr-un manuscris de realizator, asemeni ciudatelor filme mute ale lui René Clair in care apar ici colo fragmente sonore si pe care Selznick le-a descoperit cu aceasta ocazie.

"Inventia..." intereseaza deja lumea realizatorilor de cinema pe bune, studiourile Warner Bros. au cumparat drepturile de adaptare ale romanului la o luna dupa ce acesta a fost publicat la editura "Scholastic". Se zvoneste ca adaptarea  pentru marele ecran va fi conceputa de John Logan (care a semnat scenariul pentru "The Aviator"), ca producator va fi Grant King si ca regizorul va fi Martin Scorsese.

[Publicat initial pe www.movieblog,ro]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu