marți, 10 aprilie 2007

Invazia jefuitorilor de trupuri - Invasion of the Body Snatchers


Sursa: www.flixster.com


"Invazia jefuitorilor de trupuri"/"Invasion of the Body Snatchers" a pornit de la un roman SF scris de Jack Finney. Ideea era destul de incitanta pentru o adaptare cinematografica: invadatorii sint extraterestri care incearca sa cucereasca Pamintul luind aparenta fizica umana. Corpurile "copiate" de alieni seamana cu niste clone lipsite de orice emotie. Treptat se produce o contaminare din aproape in aproape, corpurile prietenilor si rudelor sint eliminate, iar fiintele umane sint inlocuite pe tacute cu extraterestri.
Cartea a fost adaptata in 1956, in plin razboi rece si paranoia anti-comunista, de catre Don Siegel (Escape from Alcatraz, Inspectorul Harry) si a fost un succes, in ciuda sfirsitului serios alterat de studiouri.

Sursa: www.flixster.com


Remake-ul din 1978 regizat de Philip Kaufman (The Right Stuff 1983, Insuportabila usurinta de a fi 1988, Marchizul de Sade 2001) pune accentul pe un alt fel de paranoia, ideea, tipica anilor 70, ca civilizatia noastra ii transforma pe oameni in roboti. In cazul acesta faimosii body snatchers isi schimba comportamentul, clonele sociopate devin aidoma comunitatilor si gruparilor de tot felul din epoca, dornici sa "comunice", sa formeze o comunitate capabila sa se organizeze pentru a vina indivizi izolati.


Sursa: www.flixster.com



In 1993 Abel Ferrara ofera o noua adaptare a cartii, titlul, "Body Snatchers" sufera usoare schimbari care arata si schimbarea de optica in ceea ce-i priveste pe "alieni". Nu mai avem de-a face cu o invazie, ci mai degraba cu ceva care seamana cu un atac terorist, pericolul nu mai atinge un nivel planetar ci se concentreaza pe destinul mai special al unei familii. Zidul Berlinului a cazut de mult si teoriile "sfirsitului istoriei" sint in floare. Ferrara isi permite sa pastreze sfirsitul pesimist pe care Don Siegel nu-l putuse aplica in 1956 si muta actiunea intr-o baza militara din Alabama, dar succesul primelor doua versiuni nu se mai repeta.


Sursa: www.flixster.com

In a patra (inevitabila) adaptare, Nicole Kidman si Daniel Craig sunt capete de afis. Oliver Hirschbiegel (Ultimele zile ale lui Hitler 2004) a fost ales de Warner Bros pentru a o regiza. Filmarile au inceput la sfirsitul anului 2005, Hirschbiegel a predat versiunea sa producatorilor in 2006.

Insa acestia au gasit filmul era prea artistic (si poate prea european), ba chiar insuficient de spectaculos pentru un eventual succes de casa. S-au cerut deci schimbari majore in proiectul lui Hirschbiegel si cum acesta era deja implicat in alte proiecte, Warner Bros le-a cerut fratilor Wachowski (Matrix) sa refilmeze cit mai discret cu putinta anumite scene. Fratii cu pricina, ocupati la rindul lor cu pregatirea lui "Speed Racer", l-au propus pe James McTeigue (V for Vendetta) pentru ajustarile dorite. Asadar, noi filmari au avut loc la sfirsit de 2006 - inceput de 2007 si faptul ar fi trecut neobservat, daca Nicole Kidman n-ar fi avut un accident de masina, si daca paparazi n-ar fi fost pe faza ca de obicei.

Am aflat recent (vezi www.collider.com) ca filmarile reluate au fost destul de extinse. Joel Silver si oameni de la Warner Bros au rescris practic doua treimi din scenariul ca sa-l faca mai comercial. Adica mai multe explozii de masini, mai multe scene cu cascade si alte efecte speciale... Sa concluzionam ca Don Siegel a fost ceva mai fericit cind si-a vazut ciopirtit numai finalul filmului sau devenit acum cultisim al genului ?
Nu este prima data cind se intimpla asa ceva. Paul Schrader (scenaristul lui Taxi Driver) a regizat "Exorcist: The Beginning" dar versiunea lui a fost ulterior difuzata numai sub forma de DVD si prezentata in citeva festivaluri sub titlul "Dominion:Prequel to the Exorcist" pentru ca studiourile nu erau deloc multumite de alura de thriller psihologic pe care o luase Exorcistul in viziunea Schrader. Renny Harlin (Die Hard 2, Cliffhanger) a fost angajat sa filmeze din nou cea mai mare parte a filmului si sa-l transforme intr-un adevarat horror de actiune, asa cum fusese dorit de producatori.

Lungul drum al jefuitorilor de trupuri se opreste deocamdata aici, de la invazia planetara la aventuri cu masini si urmariri a fost o cale lunga si poate putin cam prea simplificatoare pentru o tema atit de bogata.
O singura intrebare ramine: "Invazia" lui Hirschbiegel va fi vreodata difuzata in DVD in director's cut?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu