miercuri, 2 iulie 2008

"The Fly" de la cinema la opera

homme-papillon

Uite ca nu am avut timp sa caut alte exemple de filme convertite in spectacole de opera, cert este ca experientele de genul acesta sint rare. In seara de 1 iulie, la Théâtre du Châtelet "The Fly" este prezentat in premiera mondiala sub forma de opera in doua acte compusa, ca si soundtrack-ul filmului cu acelasi titlu, de catre Howard Shore. Experimentul este sustinut de orchestra filarmonica Radio France, dirijata de catre tenorul Plácido Domingo.



Ma intreb cum a putut fi adaptata "The Fly" pentru un spectacol muzical. Fabula metafizica despre consecintele fuziunii om-insecta l-au obsedat ani de-a rindul pe creatorul de muzica de film Howard Shore ("The Aviator, "Ed Wood", "Lord of the Rings") : "pentru mine "the Fly" a fost dintotdeauna o poveste clasica de opera, o poveste de dragoste si moarte, o dragoste adevarata care supravietuieste degradarii corporale si merge pinala sacrificiul ultim. Unul dintre visele mele a fost sa transpun aceasta poveste pe scena, intr-un spectacol de opera".
In ceea ce-l priveste pe Cronenberg, acesta se dovedeste mai reticent in interviurile sale "inainte de a ma lansa in proiectul asta am declarat ca nu vreau sa fac un remake dupa film, nu vreau sa folosesc filmul video nici efectele si proiectiile deja folosite, proiectul cel nou trebuie sa fie teatru". Asta nu-l impiedica sa spuna totusi ca "ne-am dat seama ca filmul este intr-o oarecare masura apropiat de opera, cu cele trei personaje ale sale intr-un huis-clos si cu o muzica foarte intensa emotional si deci, ca sa zicem asa, operativa". Poate de aceea regizorul canadian nu a ezitat sa semneze mizanscena spectacolului dar a refuzat sa se ocupe de livret, care este creatia lui David Henry Hwang, un specialist in materie, care nu este la prima colaborare cu David Cronenberg (vezi "M. Butterfly", 1993).

Opera Warhorses

Intriga sentimentala, ingredient obligatoriu in traditia lirica, este mult mai prezenta in opera decit in scenariul filmului: Veronica Quaife se indragosteste de "Bundlefly" si chiar ramine insarcinata cu acesta, iar redactorul sef Stathis Borans urmeaza sa o smulga din fascinatia ei pentru mutant. O alta diferenta intre film si opera este contextul istoric al actiunii care este transpusa in anii 50, adica perioada horror-ului clasic de serie B omonim semnat de Kurt Neumann, sursa de inspiratie pentru lungmetrajul din David Cronenberg. "Asta aduce o noua perspectiva vizuala si o rezonanta intelectuala interesanta, cu amenintarea nucleara si reactia impotriva produselor stiintei," adauga cineastul care marturiseste ca "nu ii este frica" de reactiile pe care adaptarea lui "the Fly" le va suscita.
Opera "The Fly" beneficiaza de sustinerea unei echipe de vis: directorul muzical este Plácido Domingo, scenografia este semnata de David Cronenberg, livretul de David Henry Hwang (dupa nuvela lui George Langelaan), iar decorurile sint create de extraordinarul Dante Ferretti (amintiti-va atmosfera din "Sweeney Todd" si reconstituirea anilor 30 din "The Aviator").

Opera Warhorses

Dupa aventura pariziana, "The Fly" va zbura in toamna direct la Los Angeles.
sursa: AFP.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu