marți, 7 octombrie 2008

Anim'est 2008: Scurtmetraje Mozaic 2 si 4


Continui seria nebuna a mozaicurilor de scurtmetraje de animatie, poate se gaseste cineva care le va fi vazut cu ocazia vreunei proiectii Anim'est.

*****

Mozaic 4

Nimic de zis, tehnica din "Enterré pour de vrai" (regia M. Boerjan, D. Delaunay, D. Chochoi) este impecabila. Avem de-a face cu un amestec frumos de CGI, Maya, Photoshop si digital fusion care in primele cadre poate insela ochiul (sa fie actor pe bune, sa fie produsul unei animatii?) Pacat insa ca scoala franceza produce scenaristi mai slabuti, care prefera ideile care "ar prinde" (aici ar fi vorba despre emisiunile interactive de la teve care pot manipula pina la ucidere).




*****

Ploua cu filme din Israel anul asta si bine face. Nu ca m-as fi omorit dupa tehnica folosita (cut-out si plastilina) in "Gary and Mildred" (regia Rivka Press), am apreciat totusi scenariul si binecunoscuta relatie fuzionala mama-fiu.


*****


Iata un film care nu prea m-a patruns, este vorba de "Ham" de Danielle Vanderstichele, un scurtmetraj cu mesaj (anti fast food, anti consumism, anti publicitate, anti salivatia produsa de publicitate).

*****

Multipremiatul "I met the Walrus" de Josh Raskin este filmul unei amintiri frumoase: interviul realizat de mult de tot de catre actualul producator (John Levitan) cu John Lennon. Desenul, foarte in stilul cover-urilor Beatles, incearca sa brodeze pe tema opiniilor pacifiste ale lui John. Aici il puteti admira. Se pare ca pelicula are deja multi prieteni si o intrare pe Wikipedia.



*****

"Mon petit frère de la lune" (regizor Frédéric Philibert) a obtinut si el citeva premii pentru dulceata vocii de copil din off care povesteste cum este sa ai un frate putin cam "picat din luna" si cum sa incerci sa-l intelegi. Mi-a placut desenul foarte simplu si felul putin mai altfel de a vorbi despre autism.



*****


"Mr. Schwartz, Mr. Hazen and Mr. Horlocker" de Stefan Müller este o poveste simpatica despre cum e sa ai tot felul de vecini dubiosi si cam ce aduce o vizita a politiei in imobil. Il puteti vedea aici. Pe mine nu prea ma convinge melanjul acesta de desen de mina si 3D si subiectul destroy cam ca in "Snatch". Il puteti compara cu "Our Wonderful Nature" (reg. Tomer Eshed, Mozaic 2) din punctul de vedere al structurii narative.


*****

Unul dintre scurtmetrajele preferate a fost "Note", filmul croat regizat de Marko Meštrović. Rezumatul suna cam asa: "Three different stories about the relationship between father and son placed in a different social standing." Eu una l-am vazut ca pe o singura si complicata reamintire in tonuri sumbre si melancolice care se sfirseste pe fondul unor sirene de alarma. De formatie pictor, Meštrović a inceput sa se intereseze de filmele de animatie abia in 2000. De atunci incoarce, tandemul sau cu Davor Međurečan, a dat doua filme foarte apreciate in festivaluri: "Silencijum" (2006) si "Ciganjska" (2004).



*****

"Para cheger até a lua / To Reach the Moon" de Jose Guillermo Hiertz este un film pentru copii realizat in 3D. Nu mi-a spus mare lucru, a fost binevenit insa pentru diversitate.

*****

Iata un film la care s-a aplaudat mult: "Replay" (de Z.Boumediane, C.Delmeule, F. Félicité-Zulma, A. Voisin) este in primul rind un excelent produs tehnic, produs al unui an de munca in 3D ca proiect de licenta. Avem de-a face cu o lume de dupa apocalipsa ("Silent Hill"), in care oamenii locuiesc in bunkere si se simt singuri in spatele aparatelor cu oxigen care ii ajuta acum sa respire. Aici si aici il puteti vedea si aici puteti afla ceva despre making-of.


*****

"Zombie Western" ("It Came From the West") de Tor Fruergaard este o mica piesa de animatie cam gory in care sint resuscitate vechi clisee cinematografice ale genurilor spaghetti western si horror gore, muzica aceea care aduce a Morricone si chiar si piatra de mormint a lui Sergio Leone este data la o parte pentru o confruntare finala intre cowboy-ul cu fierastraul electric si indieni. Puteti incarca filmuletul aici.


*****


Mozaic 2

"Dji Vou Veu Volti" (regia Benoit Feroumont) se prezinta ca fiind "an animated light opera" si  este povestea de dragoste a unui trubadur care dedica un cintec enervant de repetitiv pentru printesa sa iubita. Dji Vou Veu Volti inseamna in dialectul din Liège "Va vad cu placere" sau, mai pe limba galanta "Va iubesc", vezi situl filmului.



*****

Din "Melna Kaste" (Cutia neagra), un desen animat in penita, creatie a letonului Jurğis Krāsons din 2008, nu am inteles mare lucru. Niste creaturi ciudate se bat pentru un fel de seif care nu stiu prea bine ce contine. E drept, problemele repetate de sonorizare nu m-au ajutat deloc.

*****

"Our Wonderful Nature" semnat Tomer Eshed propune o poveste despre primavara, reinvierea naturii si imperecherea animalelor cu un comentariu din off in stilul Monty Pythons. La asta se adauga lectia de full contact in ralenti, de unde si "special thanks" din final  adresate echipei formate din  Jet Li, Chuck Norris, Bruce Lee & comp. 


*****

"Veterinararsts" (Veterinarul) - regia Signe Baumane (Letonia) este o poveste foarte sentimentala despre salvarea vietilor animalelor, ingerasi, inimi frinte si sculat din somn in timpul noptii pentru urgente medicale. O poveste cam simpluta pentru gusturile mele.



*****

Nu prea stiu ce sa zic despre "Ergo" (Géza M. Tóth); cineva spunea ca este poate filmul cel mai aproape de sindromul Asperger (repetitii sonore si vizuale, priviri cu traiectorii paralele si creaturi infantile care nu au gura).


*****

Cel mai frumos film al Mozaicului 4 este, zic eu "La svedese" (Suedeza) de Nicolas Liguori. Desenul in carbune animat este o frumusete, iar subiectul mi-a mers la inima, pacat ca rezumatul suna asa: "Un tribut adus întâlnirii improbabile, dar explozive dintre Ingrid Bergman şi Roberto Rossellini." M-am tot intrebat de ce "improbabile", de vreme ce intilnirea chiar a avut loc, au fost casatoriti timp de 7 ani, au facut citeva filme si 3 copii impreuna. Eruptia vulcanului te trimite catre "Stromboli" (1950), filmul pentru care Ingrid Bergman a venit special in Italia in 1949, iar imbratisarea rotitoare a cuplului cu schimbarea de peisaj din fundal e foarte inspirata din nebunia pasionala din "Vertigo".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu