duminică, 3 iulie 2011

Daca e 4 iulie, NexT propune scurtmetraje americane

ICR

Cand? Luni, 4 iulie ora ora 18:30
Unde? NexT isi asteapta spectatorii la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru nr. 38) care organizeaza aceasta proiectie. Accesul este liber in limita locurilor disponibile.

Buna idee, sa inlocuiesti gratarul de 4 iulie cu un program de scurtmetraje americane, cel putin asa s-a gandit societatea NexT sa sarbatoreasca Ziua independentei Statelor Unite. Este vorba de o selectie interesanta de scurtmetraje semnate de cineasti si artisti americani sau europeni care isi desfasoara activitatea in Statele Unite.

Iata cate ceva despre program:


Pigeon: Impossible(2009) in regia lui Lucas Martell - un filmulet de animatie comic de numai 6 minute pe tema zilelor negre pe care le poate face un porumbel blocat in servieta care controleaza butonul rosu. Walter, agentul secret incepator trebuie sa se descurce cu asta.

Pe blogul dedicat acestui film puteti gasi o multime de detalii technice despre animatia in 3D, la fel si pe canalul lui Lucas Martell care poate foarte bine sa functioneze ca un making off.

*****

Mult mai interesant imi pare “Stardust” (2010), scurtmetrajul de fictiune semnat de artistul multimedia, graphic designer-ul si in ultimul timp cineastul belgian Nicolas Provost. Marturisesc sunt mult mai interesata de interesul acestuia pentru morfologia cinema-ului (relatia dintre artele vizuale si experienta cinema) si sintaxa acestuia (in special trilogia dedicata storytelling-ului din care face parte si “Startdust”).

Stardust
Am avut ocazia sa savurez manipularea  timpului si a codurilor elementelor formale din filmul de suspans pe care Provost o propune in “Plot Point”(2007), unul dintre cele mai interesante filme aduse de editia Expiff de anul trecut. La editia din 2007 a festivalului “Anonimul” a fost selectat si scurtmetrajul “Induction” (2006).

Ca si predecesorul sau “Plot Point”, “Stardust” se fixeaza undeva intre filmul experimental si cel clasic narativ, preocuparea sa principala fiind granita care poate fi trasata intre fictiune si realitate. Aceeasi camera HD ascunsa inregistreaza cotidianul unui casino din Las Vegas, urmand ca montajul sa foloseasca codurile narative si cinematografice hollywoodiene pentru a transforma imaginile intr-un incitant film de actiune.


*****

The Lonely Bliss of the Cannonball Luke(2007) in regia lui Levi Abrino pare a fi un love story, personajul principal  se intoarce acasa si incearca sa-si recucereasca locul in inima fostei iubite. Filmat in 16 mm, cu un soundtrack melancolic si un aer retro de “indie” de acum 15 ani, iata avantajele acestui filmulet de 11 minute foarte apreciat si selectionat la foarte multe festivaluri de scurtmetraj.

Nota bene: cascadoriile omului-ghiulea sunt opera lui David Smith Sr, o legenda vie in domeniu.


In ceea ce-l priveste le Levi Abrino, filmele sale de inceput precum “Burying Dvorak” (2003) si “I Ran with a Gray Ghost” (2005) au fost selectate in festivaluri precum Slamdance, Clermont-Ferrand, Milano si, cred, la una dintre editiile NexT, iar “Little Horses” (2011) co-scenarizat impreuna cu Luke Matheny va iesi anul acesta. In prezent, Abrino lucreaza ca monteur si scenarist in timp ce isi pregateste debutul in lungmetraj.

*****



Crooked Pictures
Way up North” (2008) este filmul de debut al lui Levi A. Taylor, fondator al  companiei cu nume sugestiv pentru filmul independent Crooked Pictures si interesat de povestile menite sa se situeze in indepartatul nord din Alaska, ultima mare frontiera. Probabil unii dintre voi au vazut filmul, acesta fiind selectat pentru competitia de la editia NexT din 2010. Cineastul isi considera filmul o “opera rock” folosind soundtrack-ul semnat de The Rebuttals care functioneaza nu numai ca o poveste din Alaska, ci ca o satira pe tema anumitor ciudatenii din mentalitatea americana, incluzand fascinatia pentru violenta. 




*****


Euthanasia - ICR


Daca actorul Adrian Grenier nu-mi spune mare lucru, activitatea sa de producator si  regizor de scurtmetraje este mai interesanta, ca dovada documentarul ”Shot in the Dark” (2002) selectionat la festivalul de cinema de la Tribeca din acelasi an si “Euthanasia(2006) un filmulet tip comedie neagra cu final neasteptat de 17 minute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu