sâmbătă, 15 octombrie 2011

Anim'est ziua 9: Impotriva animatiei lenifiante si emoliente

Cam acesta ar fi raspunsul pe care l-as da unei donsoare care se sufoca de indignare pe-aici pe internet, oripilata fiind de uraciunea, descompunerea, morbiditatea filmelor selectate in competitia de scurtmetraj. Habar n-am daca donsoara cu pricina a vazut toate cele cinci calupuri de competitie scurtmetraj, comentariul ei tuna si fulgera doar in legatura cu unul singur, cert este ca sunt oameni pe care seara de seara i-a incercat curiozitatea in ceea ce priveste proiectiile programate. Niste “amatori” cica. O fi luat probabil dumneaei de bun rozul de pe afisele festivalului si bonomia mascotei festivalului, o fi gandit probabil animatia precum spectatoarea care soptea acum cateva zile in spatele meu cuiva la telefon “au inceput desenele, draga”.

Ma simt deci intr-un fel obligata sa-mi ofer si eu feedback-ul de spectator al editiei de anul acesta:
  • Competitie de scurtmetraj si lungmetraj mai bine echilibrata fata de anul trecut; cineva mormaia cu ocazia unui alt mare festival de animatie ca anul acesta n-a adus nimic extraordinar, nicio capodopera la care sa stea matul in coada, ceea ce e adevarat, dar Anim’est 2011 a aliniat la start mai multe posibile premii intai cu coronita ca alte dati.
  • Un mozaic de scurtmetraj mai inegal in raport cu alti ani, un mozaic de lungmetraj cel putin la fel de bun ca editia trecuta.
  • Un portret Satoshi Kon interesant (desi poate, in loc de “Perfect Blue” ar fi fost mai nimerit un “Paranoia Agent”, asa, ca gest de reverenta generatiilor care cultiva serialul)
  • Continui sa cred astazi, dupa ultimele doua proiectii din seria “Masters of Puppets”, ca lumea animatiei trebuie dezgropata asa cum a facut-o acest program special mai mult decat reusit in felul in care a resuscitat imaginea maestrilor papusari de la inceputuri si pana in prezent.
  • Continui sa cred ca poate festivalul nu ar trebui sa se mareasca si sa explodeze in “n” manifestari programate simultan (pacat de conferintele si prezentarile oaspetilor), ci mai degraba sa se concentreze pe o tema data, precum “papusarii” de anul acesta
  • Continui sa cred ca workshopurile trebuie regandite, iar sesiunile de Q&A sistematizate altfel.
  • Continui sa sper ca intr-o buna zi nu vom mai avea parte de sala de cinema Patria unde-ti ingheata si gandurile (e sigur ca de Anim’est ploua in Bucuresti).
  • Continui sa multumesc voluntarilor pentru amabilitate si organizatorilor pentru perii albi pe care ii castiga an de an cu aceasta ocazie.
  • Este primul an in care ratez Balkanimation, asa ca nu zic nici pas in ceea ce priveste scurtmetrajele din Balcani, habar nu am cum au fost proiectiile Minimest.
  • Ca in fiecare an imi propun ca la editia urmatoare sa vad competitia studenteasca in intregime.
  • Excelenta ideea de a supune la vot publicului toate competitiile posibile, nu numai filmele din sectiunea Mozaic ca pana acum (sunt chiar curioasa la ce concluzii se vor ajunge dupa numararea voturilor oferite in competitii).
  • Mi-au lipsit benzile desenate, comics-urile si happening-urile legate de acestea.

Anim'est la ArCuB
Anim'est la ArCuB

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu