duminică, 2 octombrie 2011

RO-IFF - Un festival instalat pe furis in Bucuresti (1- 9 octombrie)

Poster RO-IFF


Fara sa vreau, in prima zi a festivalului RO-IFF despre care habar nu aveam ca urmeaza sa aiba loc zilele acestea, am dat peste programul afisat frumos la intrarea in cele doua sali de cinema unde sunt prevazute proiectiile, cinema Corso si sala Eforie a cinematecii. Ma grabesc asadar sa-l anunt, in speranta ca spectatorul avid de filme “mai altfel” va apuca sa vada cate ceva din programul deloc de neglijat in saptamana care incepe.

De pe situl festivalului aflu ca Romania International Film Festival (Ro-IFF) se afla in prezent la cea de-a saptea editie si ca este organizat de Fundatia Artis. Manifestarea se prezinta ca fiind singurul festival international de film care se adreseaza productiei de cinema din tarile aflate in bazinul Marii Negre adica Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Turcia, Grecia si Romania.

Spectatorul poate gasi programul RO-IFF 2011 aici.


Ma marginesc doar sa remarc prezenta mai multor sectiuni dintre care cea dedicata profilurilor de autor, 2x3, ii include pe Nae Caranfil (cu Restul e tacere , Filantropica si  Dolce far niente) si pe  Julie Taymor (Frida , Across the Universe si Tempest).


*****

Si daca tot m-am apucat sa citesc prezentarea festivalului, eram curioasa sa vad ce a inclus organizatorul in cea mai noua sectiune a festivalului, Woman in Cinema dedicata regizoarelor. Se pare ca topografia est-europeana nu se mai aplica aici pentru ca sunt programate filme precum Leila de Lesley Manning, Un cœur simple de Marion Laine, noul film al Célinei Sciamma, Tomboy (acum cativa ani; cu ocazia unui TIFF am remarcat debutul sau cu Naissance des pieuvres), noul film al Urszulei Antoniak, Code Blue ori Na putu / On the path de Jasmila Zbanic.


*****

Sectiunea de baza a festivalului, Cineblack Sea cuprinde cateva filme interesante: recomand in primul rand filmul Athinei Rachel Tsangari Attenberg si, placuta surpriza, Innocent Saturday de Alexander Mindadze (inclus in competitia TIFF de anul acesta).
Selectia mai include 40 de Emre Sahin, Arahet de Ruben Kochar, amandoi cineasti veniti dinspre televiziune, Sahe de Ilgar Safat, Tilt de Victor Chuchkov jr (propunerea Bulgariei pentru Oscarul la categoria cel mai bun film strain) si Tsar de Pavel Lungin (un portret cinematografic al lui Ivan cel Groaznic).



*****

Festivalul propune si o sectiune Focus dedicata cinematografului brazilian. Recomandarile mele merg catre Olhos Azuis / Blues Eyes de José Joffily si catre A festa da menina morta / Dead Girl Feast de Matheus Nachtergaele.


Focusul brazilian mai include Dzi Croquettes de Tatiana Issa & Raphael Alvarez, Love Stories Last Only 90 Minutes de Paulo Halm si documentarul Tamboro de Sergio Bernades jr.

*****

Sectiunea Panorama este surprinzator de bogata:

10 To 11 de Pelin Esmer (documentarul regizat si produs de cineasta turca in 2006 “Oyun” a fost remarcat de public)
Eva de Adrian Popovici (130’)
Habibti de Nour Wazzi (16’)
Henri 4 / Henry of Navarre de Jo Baier (153’) adaptare a unei nuvele de Heinrich Mann destinata productiei de serial de televiziune
Haevnen / In a Better World de Susanne Bier (film aflat in programul TIFF de anul acesta)
Letters from the Desert (Eulogy to Slowness) de Michela Occhipinti (88’) acest lent, tacut,  muzical, vibrant elogiu al incetinelii face parte din lista mea de preferinte
Liceeni in 53 de ore si ceva de Adrian Popovici (105’)
Mamma Gogo de Fridrik Thór Fridriksson (88’)
Nothing Personal – debutul cinematografic al Urszulei Antoniak selectionat in competitia TIFF din 2010
Slovenka de Damjan Kozole (90’)


*****

Exista o sectiune, Underground, dedicata scurtmetrajului si filmului documentar:

Adentro de Pau Camarasa (10’)
Clepsidra de Kristine Popovici (5’)
Damage de Susanne James & Darren Teale (30’)
Dead Souls de Murat Özçelik (90’)
Géorgie: Visage de Résistance de Mery Zourabichvili & Stefan Garel (66’)
Hero de Sergei Zaruba (35’)
It’s Gonna Be All Right de Dana Kojnokova (23’)
Silence de Aziz Çapkurt (14’)
Virtualities de Yiorgos Nalpantidis
Western Movies de Hyung-suk Lee (9’)


Nota bene: dupa ultimele informatii, intrarea este libera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu