marți, 4 iunie 2013

TIFF 2013 Ziua 3: "Nordvest"



Sigur m-am mai intalnit cu tipul acesta de scenariu pe care-l practica “Nordvest”, filmul cineastului danez Michael Noer cu care mi-am inceput ziua a 3-a de festival. Familie saraca si incompleta locuind intr-un cartier dificil controlat de caizi feroci cu prenume precum Jamal si Ali; Casper, fiul cel mare, se sacrifica si accepta sa fie oaia neagra a familiei pentru ca fratii mai mici sa fie cat de cat protejati de violenta cotidiana, de saracie si de delincventa obligatorie in aceasta suburbie gri din Copenhaga, “Nordvest” ii zice. Urmeaza spargeri, afaceri de droguri, batai, jafuri, intimidari si bineinteles inevitabilele crime. Eroii sunt loseri condamnati de circumstantele sociale la o viata scurta si fara capatai.



Filmat nervos cu o camera extrem de mobila, practicand un montaj pe alocuri chinuitor de alert, acest film de gangsteri inghite lacom droguri, prostitutie, crime si violenta. Povestile standard ale genului (cel mai tare castiga, pestele cel mare il inghite pe cel mic, pestisorul auriu se dovedeste un rechin in devenire) sunt puse la treaba cu sarg intr-o cascada de evenimente. Tonul general este dur, atmosfera este seaca si putin prietenoasa, un “fast and furious” de calitate in genul sau. “Nordvest” are buna idee de a nu sta pe loc, la o adica prefera sa faca joc de glezne in rarele secvente in care personajele se rasfata intr-un spa sau sarbatoresc ziua de nastere a mezinei.


NORDVEST TRAILER from Nostromo on Vimeo.

Senzatia de nervozitate pe care mi-a indus-o proiectia imi este confirmata a posteriori de un interviul al cineastului Michael Noer pe care il puteti gasi aici.
Intre paranteze fie spus, interesanta citarea ca referinta a peliculei lui Ulrich Seidl “Tierische Libre".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu