duminică, 1 iunie 2008

Jurnal de TIFF - 1.06 - Iarasi scurtmetraje


© Vivement Lundi


Sectiunea "Umbre I" este, sincera sa fiu, mult mai buna decit cea vazuta ieri. Bine am facut ca nu am ratat-o, va sfatuiesc sa o cautati in program, vineri 6 iunie, cind se redifuzeaza. Filmele sint mai lungi si mai bine inchegate, selectia s-a facut probabil pe principiul "ok sa fie umbre, dar si o doza de umor". 

"Vampirul pensionar" ("The Vampire Retires" de Travis Craw) exploateaza toate poncifele draculesti, le amesteca si face o poveste despre un vampir care are proasta idee de a invia in zilele de azi cind detergentul de geamuri poate inlocui cu succes usturoiul iar o coada de mop se poate infige in inima precum tepusele de odinioara. Prima data cind mi se intimpla sa vad ca vampirul este considerat "român" de catre receptionista suedeza a unui amarit de hostel.


"Filmul vietii" (eu una l-as fi tradus "ultimul film al lui Schaustein" / "Schausteins letzter Film") a fost o premiera mondiala, prima data in viata lui de scurt metraj cind a rulat intr-o sala de cinema pe bune. Debutul a fost dragut: jumatate din sala, care si asa era umpluta mai mult de nebuni cu badge-uri de presa, s-a golit pentru ca filmul a fost prezentat netradus. In rest, povestea este draguta si probabil porneste de la sintagma "filmul vietii", adica momentul acela dinainte de moarte cind revezi in mod accelerat tot ceea ce ai trait. In cazul nostru filmuletul presupune ca toate filmele ale tuturor vietilor raposeaza intr-o imensa arhiva guvernata de Coana Moarte, care seamana cumva cu vrajitoarea cea rea. In rest, vietile se deruleaza bine mersi dar sint supravegheate atent de o populatie ciudata de pitici (la filmari au participat pitici pe bune) care trebuie sa se ingrijeasca de bunul mers al lucrurilor. 


Cind domnul Schaustein, proiectionist intr-o sala de cinema care difuzeaza doar filme alb negru isi rateaza decesul cu putin, piticii trebuie cu orice pret sa refaca filmul vietii batrinului prin remake-uri succesive (un fel de "Be kind rewind!" in mod parodic.) Cind Schaustein moare, Coana Moarte ii face o favoare rara si il primeste in raiul proiectionistilor adica in arhiva de film a vietilor oamenilor. Cum ziceam, un film simpatic, destul de bine facut si gindit (are multe efecte speciale care mi-au amintit pe undeva de gustul expresionist german pentru ziduri groase, pasarele suspendate si mult mult metal - vezi Metropolis.)

© Vivement Lundi

Ehee, surpriza a venit la urma cu gasca "Vivement Lundi" si buchetul de scurtmetraje (regizor Bruno Collet) de animatie numit RIP (requiescat in pace) in care un tip obosit este constant atacat de un monstru ciclopic. Toata floarea cea vestita a personajelor horror din lumea cinematografului trece prin parodia francezilor: Godzilla, Mumia,Trifidele mincatoare de oameni, gindacii din Independance Day, Mars Attacks, drujba din Texas Chainsaw Massacre, falcile rechinului din Jaws si King Kong, cred ca am mai scapat altele. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu