sâmbătă, 14 iunie 2008

Cyd Charisse (1922-2008)

Wikipedia

Va mai amintiti faza aceea tare din "Singing in the Rain/Cintind in ploaie" cind la sfirsitul unuia din solourile de step Gene Kelly aterizeaza in genunchi si este "inghetat" de un toc cui lucitor si intrusiv care invirte nonsalant o palarie de pai ? Dupa care camera merge mai departe si ne lasa sa vedem un picior in ciorap de matase, apoi o rochita de dansatoare de un verde stralucitor care mai mult arata decit ascunde si in final o Cyd Charisse foc si para cu un bob à la Louise Brooks si o gura mica cit o pruna ? Dupa faza aceasta (si duetul indracit si senzual de dupa) toata America se afla la picioarele tinerei dansatoare, nu numai Gene Kelly.



Pentru mine, filmele muzicale si dansate din Hollywoodul anilor 50-60 inseamna cupluri precum Cyd Charisse si Gene Kelly sau Cyd Charisse si Fred Astaire. Ea este cea care a transformat profilul "draguta, mignona & sportiva" in ceva mult mai sexy, mai feminin mai atragator. Cyd a fost pandantul feminin senzual in filmele dansate, un fel de Marylin a comediilor muzicale si singura dansatoare in stare faca o pirueta care sa fie sexy (vezi interviul din 1992 pe care Cyd l-a acordat criticului de balet Anna Kisselgoff).


Au urmat apoi 10 ani de glorie, care i-au adus printre altele un contract cu MGM si porecla "Legs". Luati de exemplu "The Band Wagon" (Vincente Minelli) cind Fred Astaire si Cyd danseaza pe "Dancing in the Dark" intr-un decor epurat care trebuie sa fie Central Park. Luati de asemenea de exemplul duo-ul senzual pe care il face cu James Michell in "Deep in My Heart".


"Nu mi-am dorit niciodata sa joc in filme", spunea cindva Cyd, care a inceput ca balerina in compania de dans clasic "Ballet Russe" sub pseudonime de scena precum Natacha Tulaelis sau Felia Siderova, asta dupa ce s-a indragostit tare de tot de dans dupa niste cursuri de vara petrecute in corpul de dansatoare de la Hollywood. Au urmat apoi roluri mici in "Something to Shout About" (1943) si mai ales in "Ziegfield Follies" unde a sustinut primul solo cu Fred Astaire, apoi filmele de serie B in care bruneta exotica a jucat citeva roluri de mexicanca. Dupa cei zece ani si mai bine de celebritate de netagaduit, Cyd si-a extins activitatea : numere de cabaret si showuri de televiziune, teatru (a debutat pe Broadway in 1992 in "Grand Hotel"!) filme de cinema mai putin muzicale - melodrama "Two Weeks in Another Town" (1962) semnata tot de Vincente Minelli sau seriale TV ca "Murder, She Wrote" (1980).

Cyd Charisse a decedat la virsta de 86 de ani, ramin insa duetele sale stralucitoare si incredibila ei senzualitate cuminte care se degaja din filmele anilor 50.

Pentru mult mai multe informatii, vizitati situl fanaticilor lui Cyd.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu