joi, 5 iunie 2008

Jurnal de TIFF - 5.06 - "When the Levees Broke A Requiem in Four Acts" / "Katrina – Recviem in patru acte" de Spike Lee

DVD Beaver

Documentarul fluviu realizat de Spike Lee cu ajutorul HBO in 2006 are ca tagline "an american tragedy" desi, ascultind sutele de confesiuni adunate de echipa de filmare, iti dai seama ca este cea mai mare tragedie americana, mai dezastruoasa chiar decit 9/11, iar impactul ei este mult mai mare decit orice alta catastrofa naturala de pina acum. Ce zic eu catatrofa umana, e foarte clar ca vina este pe de-a intregul a oamenilor (Corpul inginerilor din armata care au construit asa zisele diguri, cei care n-au stiut sa gestioneze situatia de criza adica administratia locala si mai ales FEMA, organizatia special creata pentru a gestiona dezastrele, cei care au avut ideea imprastierii populatiei sinistrate pe tot teritoriul SUA, cei care au in interes special in a mentine orasul New Orleans in stare jalnica pina in ziua de azi, adica guvernul, lobby-ul asiguratorilor si oamenii de afaceri gata sa rascumpere paminturile inundabile pe mai nimic etc).

 

Cele patru ore ale documentarului au suscitat reactii curioase. Unii au spus ca filmul este rasist pentru ca majoritatea persoanelor intervievate au fost negri. O fi el Spike Lee atras de activismul politic anti rasist, numai ca aici el vorbeste de o serie de nenoriciri si neglijente care au afectat in integralitatea ei populatia din zona New Orleans, care nu este in intregime black. Katrina a lovit un oras dealtfel deja foarte sensibilizat de alte aspecte nu neaparat legate de pozitia sa geografica complicata; Spike Lee nu ezita sa vorbeasca despre criminalitatea aberanta, despre scolile cele mai proaste din America, despre statul Louisiana care este in pozitie codasa, desi furnizeaza 30% din petrolul si gazele naturale exploatate pe teritoriul SUA.

DVD Beaver


Si daca uraganul cel mare care urma sa faca orasul praf era asteptat de locuitorii din intreaga zona NOLA asa cum cei din zona San Francisco asteapta cutremurul cel mare si distrugator, Spike Lee porneste de la ideea din titlu, si anume ca "it was a breaching of the levees that put 80 percent of the city under water. It was not the hurricane". Cu alte cuvinte, eroarea a fost umana inca de la inceput si a continuat sa se amplifice atunci cind au intervenit efectele colaterale (caldura cumplita de dupa, inundatiile, problemele legate de evacuarea victimelor care au petrecut zile de cosmar fara apa si mincare, mortii care trebuiau ingropati, jafurile din magazine si crimele survenite mai mult din teama, reactia statelor vecine care au inchis frontierele cu forta etc). Ceea ce l-a pus sa faca un astfel de mega documentar a fost reactia ziaristilor care au vorbit despre zona afectata de Katrina ca fiind foarte asemanatoare cu o tara din lumea a treia, asta in conditiile in care pentru prima data in istorie guvernul american a manifestat un total dezinteres pentru probleme ivite pe coasta golfului Mexic ulterior.

DVD Beaver


Nu poti da vina pe faptul ca uraganul a lovit in momentul in care Dick Cheney era in vacanta, Bush la fel iar Condoleeza Rice isi cumpara pantofi la Ferragamo cind mii de oameni se inecau in Louisiana, nu poti spune ca uraganul e de vina cind FEMA a intervenit dupa o saptamina, iar armata, mult diminuata de razboiul din Irak, nu a avut cum sa ajute zona sinistrului. Doza de indignare amara a celor doua femei din St. Bernard, marturiile negrilor din zona Lower Nine, ale albilor din Uptown si creolilor din imprejurimi, ale medicilor, jurnalistilor de la Times-Picayune combinate cu secvente din reportajele de stiri de la televiziune readuc in atentia spectatorului imensul fiasco suscitat de uraganul care nici macar nu a lovit din plin coasta americana.

DVD Beaver


Pina si pentru publicul roman, atit de indiferent la ceea ce se intimpla aiurea in lume, concluzia poate fi amara si revoltatoare. Ca dovada cei 15 spectatori care au ramas pina la sfirsit in sala la proiectia acestui documentar cu ocazia zilei HBO.

DVD Beaver


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu