vineri, 10 iunie 2011

Jurnal de TIFF- ziua 8 – Pledoarie pentru filmele vazute in sala de cinema


Din inertie urmaresc zilnic in pauzele dintre proiectii ce se mai publica prin AperiTIFF rareori ajung sa-i parcurg toate paginile. Formula, nitel cam prafuita la ora actuala, este cred necesara publicului neavertizat, care nu vine pregatit cu notite si cronici selectate pentru proiectiile din program. In ceea ce ma priveste, rareori m-am lasat impresionata de minicronicile, interviurile si articolele despre ce se mai intampla in TIFFland, pana astazi cand am dat cu nasul de articolul lui Jay Weissberg despre proiectia filmului lui Béla Tarr “A torinói ló /The Turin Horse“. Il puteti gasi aici. Il puteti lega de dezbaterea de acum cateva zile pe tema filmului descarcat de pe internet, gratis sau nu.


Intotdeauna mi-a facut placere sa-i citesc cronicile lui Jay Weissberg. Imi place tonul lui calm, adecvat, respectuos cu care ia in discutie cutare sau cutare film sau cineast. Aici insa este vorba de altceva. Filmul lui Tarr (pe care eu oricum l-am trecut pe lista pierderilor inerente la festival) este mai degraba un pretext, argument fantastic pe tema “de ce trebuie vazute filmele la cinema”. Sala de cinema este ocazia unui soi de happening (el il numeste “sense of wonder coupled with deep satisfaction”) in care totul (sunetul, surround sau ba, intunericul salii, imaginea proiectata pe ecran pornind de la rola de celuloid a peliculei, colegii de scaun, chiar daca acestia se ridica la un moment dat si pleaca) concorda pentru a ocaziona o perspectiva aparte a filmului, perspectiva pe care vizionarea pe DVD sau direct pe internet nu o fac posibila.

Aceasta pledoarie a lui Jay Weissberg penru  filmul vazut acolo unde ii este locul si pentru cinematograful nesofisticat in care oricum sunetului vantului si textura filmului vor iesi la iveala chiar daca sistemul Dolby nu este pus la punct mi-au incalzit ziua si mi-au grabit intrarea la prima proiectie a zilei, “Adem/ Oxygen” filmul cineastului Hans van Nuffel. Dar despre acesta, o alta poveste…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu