duminică, 19 iunie 2011

Festivalului Filmului Evreiesc Bucuresti (Bucharest Jewish Film Festival – BJFF) - prima editie (20-26 iunie 2011)

BJFF


Iata un nou festival bucurestean care se infiinteaza, eveniment intotdeauna imbucurator si demn de semnalat. Ca atare, nu ar fi rau ca spectatorul interesat de peliculele care nu incap in programele de la mall sa faca unul sau mai multe tururi si pe la cinematografele Studio, Scala, MTR si pe la Terasa Green Hours in perioada 20-26 iunie, programul se anunta destul de incarcat. Au fost selectate 29 de pelicule deja premiate la alte festivaluri in premiera in Romania, pelicule deja proiectate la alte festivaluri in Bucuresti, spre bucuria mea majoritatea sunt documentare, dar si filme de fictiune pe subiecte cat mai diverse legate de existenta, istoria, specificul si imaginea comunitatilor evreiesti din lume. La acestea se adauga vernisaje, concerte, intalniri cu realizatori si actori  in ideea de a oferi spectatorului interesat un tablou cat mai complet al universului evreiesc din trecut si prezent.



Puteti consulta programul complet aici. Eu am facut-o, mi-am alcatuit lista de prioritati si indraznesc sa ofer aceluiasi spectator interesat cateva recomandari:

In primul rand “A Film Unfinished” (2010) regizat de Yael Hersonski, este pelicula cu care am pus punct editiei de anul acesta a One World Romania si nu am regretat. Filmul acesta transforma 60 de minute de “film brut”, needitat si lipsit de sunet, ramas dintr-un film de propaganda nazist filmat in 1942 in ghetoul din Varsovia intr-un eseu despre abilitatea peliculei de a mistifica faptul istoric. Pelicula, comentata din off este combinata cu marturii ale catorva supravietuitori ai ghetoului si cateva secvente fictionalizate.

 
*****

Spectatorului pasionat de literatura recomand “Amos Oz: The Nature of Dreams” un portret documentar regizat de Masha si Yonathan Zur pe tema imaginii pe care scriitorul si jurnalistul Amos Oz o ofera lumii prin prisma cartilor scrise, a atitudinii politice, a pozitionarii ca outsider in societatea israeliana.

 
*****

La cámara oscura” (2008) in regia Victoriei Maria Menis este un film de epoca bazat in Argentina secolului trecut, povestea lui Gertrudis, ratusca cea urata si aproape invizibila a unei numeroase familii evreiesti pe care fotografiile unui artist itinerant o arata in toata frumusetea ei. Filmul, coproductie franco-argentiniana adapteaza romanul omonim semnat de Angélica Gorodischer.


*****

Hamesh Shaot me’ Pariz/ Five hours from Paris” (2009), primul lungmetraj al cineastului Leon Prudovsky (cunoscut mai degraba pentru scurtmetrajul “Layla Afel/Dark Night”) este o poveste romantica pe tema intalnirii improbabile dintre un el  care si-a lasat balta ambitiile si o ea care si-a pierdut iluziile legate de propriul talent.


*****

Ajami” (2009) regizat de Scandar Copti si Yaron Shani nu mai are, cred, nevoie de nicio prezentare sau recomandare. Puteti gasi minicronica mea aici.


*****

Nu pierdeti daca se poate “Poltory komnaty ili sentimentalnoe puteshestvie na rodinu“ A Room and a Half”(2009) de Andrei Hrjanovsky, adaptare a autobiografiei semnate de Iosif Brodsky cuprinzand referinte privitoare la viata dusa inaintea expulzarii din Rusia sovietica. Daca personajul este un spectacol in sine, filmul lui Hrjanovsky amesteca animatia, referintele folclorice rusesti, falsul documentar filmat in 16 mm si secvente care-l includ pe adevaratul Brodsky. Un “musai de vazut”.


***** 

Curios, programul cuprinde filmul de lungmetraj al unui alt animator/ creator de banda desenata care s-a apucat sa faca film si biopic pe deasupra, “Gainsbourg (Vie héroïque)” (2010) de Joann Sfar (cine a citit seria “Professeur Bell” si a citit/vazut “Le chat du rabbin” stie despre ce vorbesc). Este una dintre peliculele trecute in agenda mea din cauza intentiei artistice care l-a impins pe Sfar catre cinema-ul de fictiune (Gainsbourg-ul pe care probabil il veti vedea este viziunea sa personala asupra acestui personaj foarte colorat al showbiz-ului francez de acum ceva vreme): tentatia invatarii unui alt limbaj artistic in contextual in care nu-i plac filmele despre viata reala si gustul pentru Hitchock si comediile muzicale gen “Un american la Paris”.

 
*****

Cu “Hofshat Kaits/My Father My Lord”(2007) de David Volach m-am intalnit deja la editia 2010 a TIFF, asa ca il recomand cu draga inima.


*****

Protektor” (2009) de Marek Najbrt reinvie perioada ocupatiei naziste in Cehia si calchiaza pe fundalul istoric o poveste ironic-amara despre casnicie, compromis si propaganda.


*****

Interesant pare sa fie si documentarul lui Patrick McGrady, “Wagner & Me” (2010) care pleaca de la intrebarea “cum poti, evreu fiind sa accepti sa fii atat de pasionat de muzica lui Wagner?” pe care si-o pune eroul lui McGrady, actorul si povestitorul Stephen Fry. Filmul urmareste incercarea acestuia de a-si rezolva contrarietatile printr-un pelerinaj care include locatii precum Bayreuth sau Nuremberg.


*****

Un alt documentar “autobiographic” mi-a sarit in ochi, este vorba de “Hahevra Hachi Grua Baolam/The worst company in the world” (2009) de Regev Contes, un rezumat tandru si umoristic al relatiei tata-fiu din perspectiva unei companii gata gata sa-si dea duhul.


*****

Tot parcurgand lista filmelor de pe situl festivalului, imi dau seama ca as vrea sa le vad pe majoritatea, ca programul este alcatuit intr-o asemenea maniera incat sunt sigura de pea cum ca va trebui sa fac alegeri dureroase, ca nu am vorbit inca despre scurtmetraje, ca am ratat deja festivalul "Klezmer & More" care s-a incheiat ieri, asa ca mai bine invit spectatorul interesat de acest festival sa-si faca drum pe la locatiile mai sus amintite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu