marți, 21 iunie 2011

BJFF - Note de subsol: “Amos Oz- The Nature of Dreams” de Yonathan si Masha Zur


Biopic or not biopic? Celebrare cinematografica a Autorului national sau discreta polarizare intre criticul turbulent si scriitorul mult mai discret?

Sursa: Yonathan & Masha Films

Filmul are o structura mult prea argumentativa (e drept, unul dintre harurile lui Oz este acela de a sti cum se spune o poveste) pentru a incape in tiparele unei simple autobiografii filmate, cu amintiri si prieteni care sa spuna de bine despre personajul principal in scurte monoloage montate ulterior. Este un film despre o persona foarte tonica in fond, in ciuda profetiilor gri pe care le face. Este un film despre un bun vorbitor, care stie cum sa-si dozeze un discurs despre Heine (desi culturalmente nu se simte in largul lui in cultura germana) sau cum sa incite auditoriul fanatizat in anii de dupa 1967.


Filmul in sine nu are nimic poetic in ciuda superbelor panorama pescuite pe dealurile Jerusalimului, forta sa este vocea din off care aproape te face sa doresti sa tii in mana una dintre cartile lui Amos Oz, oricare o fi ea, pentru a-i gasi asociatiile de adjective si substantive, frazele ample si asociatiile fantastice care-l fac atat de scriitor. Este probabil meritul acestui documentar facut pentru televiziune, iti trezeste pofta de Amos Oz scriitorul.
In rest, gazda e binevoitoare, politicoasa si de cele mai multe ori afabila, invitatii sunt cunoscuti (un Shimon Perez hatru, un Paul Auster tacut, un Salman Rushdie jucaus samd), se calatoreste mult, sunt si cateva momente emotionante in film. Ce ramane insa este cantecul vocii din off care-si recladeste biografia ca pe o argumentatie menita sa-i sustina credintele si mai ales luarile de pozitie. Am folosit cumva cuvantul "manipulator"? Pe alocuri, aceeasi voce din off devenita monotona pare sa tina una dintre numeroasele prelegeri pe care le tot tine scriitorul oriunde in lume. Cateva momente de tacere care sa asezoneze suvoiul de cuvinte si idei ar fi echilibrat putin ansamblul.

Sursa: Yonathan & Masha Films
PS: Feriti-va de sesiunile de Q&A care ameninta sa aiba loc la sfarsitul fiecarei proiectii din acest festival. Se vorbeste mult, haotic, se pun aceleasi intrebari care in fond nu au legatura cu filmul si care intarzie proiectia urmatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu